Žugić: Gradnja autoputa počinje narednih sedmica

„Sam čin kineske Exim banke, koja je u srijedu uplatila prvi segment kredita od 94,3 miliona eura, znači da će gradnja autoputa vrlo brzo početi. Čak smatram da se to mjeri u sedmicama i da više nijesu u pitanju mjeseci, ali sačekajmo da se zaista uvjerimo kada će početi gradnja autoputa“, rekao je Žugić nakon sjednice Vlade
54 pregleda 4 komentar(a)
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 30.04.2015. 13:48h

Gradnja autoputa Bar – Boljare trebalo bi da počne narednih sedmica, najavio je ministar finansija, Radoje Žugić.

„Sam čin kineske Exim banke, koja je u srijedu uplatila prvi segment kredita od 94,3 miliona eura, znači da će gradnja autoputa vrlo brzo početi. Čak smatram da se to mjeri u sedmicama i da više nijesu u pitanju mjeseci, ali sačekajmo da se zaista uvjerimo kada će početi gradnja autoputa“, rekao je Žugić nakon sjednice Vlade.

On je potvrdio da je Exim banka u srijedu uplatila prvu tranšu kredita od 94,3 miliona dolara i dodao da je on od tada postao efektivan kada je riječ o elementima koji se tiču kursnih razlika i ostalih važnih pitanja.

„Najvažnije je da danas imamo efektivan kredit i izvjesno početak gradnje autoputa. Mi smo ranije svoju obavezu ispunili. Slijedi naša druga avansna uplata i taj važan projekat kreće sa realizacijom“, naveo je Žugić i dodao

Realizacija prioritetne dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa vrijedna je 809,6 miliona eura, od čega će 85 odsto biti obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Kredit kod Exim banke odobren je na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Iz Ministarstva finansija ranije je objašnjeno da, iako kredit za autoput počinje da se vraća za šest godina, Crna Gora ima obavezu da plaća kamatu na zajam čim se on povuče.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je zbog toga i uvedena taksa od sedam centi na gorivo.

Dopuna uredbe počela je da se primjenjuje 20. aprila kada su cijene goriva povećane sedam centi. Od naknade će se pet centi izdvajati za izgradnju autoputa, a dva centa za finansiranje reprezentativnog sporta.

“Povlačenjem kredita nastaje i obaveza plaćanja kamate, tako da država Crna Gora ima obaveze za finansiranje autoputa i prije dospjeća za plaćanje glavnice”, objasnili su iz Ministarstva.

Kamata za povučeni kredit, u skladu sa ugovorom sa kineskom Exim bankom, plaća se polugodišnje i to 21. januara i jula svake godine.

“Iznos kamate zavisiće od iznosa povučenih sredstava i broja dana koji će biti korišćeni za obračun. Ukoliko bi se, recimo, povukla sva sredstva kredita, iznos svake rate iznosio bi oko 33,71 milion eura. Prva rata kredita na naplatu stiže za šest godina, odnosno po isteku grejs perioda”, objasnili su ranije iz Ministarstva finansija.

Ugovorom o kreditu, zaključenim između Vlade Crne Gore i kineske Exim banke, definisano je da će se kredit vraćati u 28 jednakih rata.

Bonus video: