Kaluđerović očekuje obustavu prodaje NDKP-a

"Vlada konačno mora pokazati interesovanje zbog čega se u DKP-u godinama već proizvode cigarete za inopartnera uz naplatu mizerno niske cijene proizvodnih usluga, što za direktnu posljedicu ima iskazivanje gubitaka u poslovanju", naveo je Kaluđerović
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.04.2015. 12:10h

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović dostavio je informaciju Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) o postupanju u predmetu Duvanski kombinat (DKP) Vladi i Privrednom sudu, što, kako smatra, treba da bude povod za obustavu postupka prodaje Novog duvanskog kombinata (NDKP).

Kaluđerović se otvorenim pismom danas obratio predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću i predsjedniku Privrednog suda, Blažu Jovaniću i dostavio im informaciju VDT-a.

"Vjerujem da će sadržaj ove informacije predstavljati dodatni povod Vladi i njenom predsjedniku, koji je i predsjednik Savjeta za privatizaciju, da naloži Tenderskoj komisiji za prodaju NDKP-a da do daljnjeg obustavi postupak prodaje tog preduzeća", naveo je Kaluđerović u otvorenom pismu.

Takođe, kako je kazao, vjeruje da će i Privredni sud učiniti dodatni napor i konačno donijeti presudu po tužbi Udruženja manjinskih akcionara DKP-a koji su tražili da se kao nezakonite ponište sve odluke koje se odnose na osnivanje NDKP i Ugovor o kupoprodaji DKP-a sa Zetagradnjom.

"VDT je očigledno procijenio da u radnjama stečajnog upravnika DKP-a postoji osnov za sumnju da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom položaju, pa je predmet proslijeđen Odjeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala", rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, najmanje što su Vlada i njen Savjet za privatizaciju dužni da učine je da zaustave postupak prodaje NDKP-a kako bi se smanjili rizici od nastupanja dodatnih štetnih posljedica po državu, konkretno preduzeće i njegove zaposlene.

"Ovo posebno iz razloga što je Tužilaštvo utvrdilo da postoji osnov za sumnju da je prodaja imovine DKP-a, sa kojom je povezano i formiranje NDKP-a, učinjeno krivičnim djelom, pa je realno očekivati da Privredni sud poništi kao nezakonite odluke i druga pravna akta u vezi sa tim", dodao je Kaluđerović.

On je kazao da očekuje da Vlada, umjesto podrške koju je u proteklih pet godina od uvođenja stečaja davala stečajnoj upravi DKP-a, konačno pokaže interesovanje zbog čega nije ispunjen Plan reorganizacije kompanije, niti mu je pružena šansa da bude ispunjen zbog nezakonite i štetne prodaje svih njegovih nepokretnosti koju je učinio stečajni upravnik samo par mjeseci nakon donošenja Plana reorganizacije.

"Vlada konačno mora pokazati interesovanje zbog čega se u DKP-u godinama već proizvode cigarete za inopartnera uz naplatu mizerno niske cijene proizvodnih usluga, što za direktnu posljedicu ima iskazivanje gubitaka u poslovanju", naveo je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, prihvatanjem da se u bescenje radi za drugog, poreski dug DKP-a, koji je u trenutku uvođenja stečaja u maju 2010. godine iznosio 30 miliona eura, ne samo da nije vraćen državi, već je nakon pet godina od uvođenja stečaja, povećan na 38 miliona eura.

"Nadam se da će značaj i složenost problematike o kojoj je riječ predstavljati dodatni motiv za preduzimanje odgovarajućih aktivnosti iz svoje nadležnosti”, zaključio je Kaluđerović.

Bonus video: