Krenuo stopama Vučića: Kakav kredit pregovaraju Đukanović i Arapi

Crnoj Gori 2016. na naplatu stiže oko 380 miliona duga (plus kamate), potvrdili u resoru Žugića
106 pregleda 31 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 29.04.2015. 18:28h

Crnoj Gori iduće godine na naplatu stiže oko 380 miliona eura duga (plus kamate), a o refinansiranju dugova premijer Milo Đukanović pregovara sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali su uslovi još tajna. Arapskom pozajmicom bi se pokrio dug koji dospijeva, a građani bi otplaćivali novi kredit.

Po kojim uslovima će Arapi odobriti da Crna Gora repogramira javni dug koji dolazi na naplatu naredne godine biće poznato tek kada se taj ugovor formalizuje, odnosno potpiše. To je "Vijestima“ zvanično saopšteno iz Ministarstva finansija, kojim rukovodi ministar Radoje Žugić.

"U 2016. projekcija je da ukupna otplata glavnice domaćeg i ino duga iznosi oko 380 miliona eura“, odgovorili su iz Ministarstva.

Da država pregovara sa Arapima o reprogramu duga objelodanio je ministar Žugić u ponedjeljak na skupštinskom Zakonodavno odboru. On je saopštio da je premijer razgovarao sa arapskim šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahijanom o reprogramu duga koji dolazi na naplatu naredne godine kako bi se vraćao po nižim kamatama.

"U razgovorima premijera i šeika praktično je dogovoren način refinansiranja dospjeća javnog duga za narednu godinu po višestruko nižim kamatam a“, rekao je Žugić.

"Vijestima" juče iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću nije stigao odgovor na pitanje zašto javnost nije u zvaničnom saopštenju upoznata sa tim da je premijer razgovarao sa Al Nahijanom o reprogramu duga i kada se može očekivati konačni dogovor.

Đukanović je sredinom aprila boravio u Abu Dabiju, a to nije najavljeno medijima. U Vladinom saopštenju, nakon posjete, navedeno je da su premijer i šeik podrobno razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima i o pitanjima od regionalnog značaja.

Saopšteno je da je razgovarano o jačanju ekonomske saradnje i prioritetnim projektima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se u martu 2014. pohvalio povoljnom pozajmicom iz UAE od milijardu dolara na deset godina uz nominalnu kamatu od dva odsto. O projektima takođe pregovara sa porodicom Al Nahijan.

Iz Ministarstva finansija "Vijestima" nije rečeno koliko iznosi javni dug države na kraju prvog kvartala (januar-mart) ove godine. Saopšteno je da je na kraju marta ove godine državni dug bio 1,93 milijarde eura ili 54 odsto procijenjenog bruto-domaćeg proizvoda (BDP) za 2015. godinu (3,5 milijardi eura).

Zvanični podatak Vlade je da je javni dug Crne Gore na kraju 2014. iznosio 2,02 milijarde eura, odnosno 59,60 odsto BDP-a. Međutim, kada se dodaju nova zaduženja, javni dug Crne Gore sada iznosi oko 65 odsto BDP-a.

Ove godine sa 500 miliona pokrili stari dug i rupu u kasi

Vlada je ove godine zadužila građane emitovanjem obveznica od 500 miliona, čime je vraćeno 400 miliona starog duga, a 100 miliona predstavlja dodatno zaduženje za potrebe budžeta. Vlada je u martu uzela i prvi dio kredita za izgradnju autoputa od 88,6 miliona eura.

Kada se ovaj iznos novih zaduženja od 188 miliona eura doda na javni dug sa kraja prošle godine, ispada da je sada javni dug veći od 2,2 milijarde i da iznosi 65 odsto BDP-a.

Vlada ne daje procjenu koliko sada iznosi javni dug, niti žuri sa mjerama da ga obuzda. Države sa dugom preko 60 odsto BDP-a smatraju se visoko zaduženim.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predviđa obavezu da Ministarstvo finansija, ukoliko javni dug pređe tu granicu, uradi plan za njegovu sanaciju. Žugić je najavio da će tek naredne godine izvršna vlast usvojiti taj plan.

Bonus video: