Država da što hitnije pronađe rješenje za Boksite

"Neksan plaća željeznički prevoz do Luke više od 400 hiljada eura, a za usluge Luke oko 250 hiljada, za utovar jednog broda koji treba da preveze 55 hiljada tona rude, a na lageru je bilo 150 hiljada tona", kazao je Bojanović
54 pregleda 1 komentar(a)
Rudnici Boksita protest, Foto: Svetlana Mandić
Rudnici Boksita protest, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 29.04.2015. 18:06h

Radnici i Sindikat nikšićkih Rudnika boksita očekuju da država što hitnije pronađe rješenje kako bi se nastavila proizvodnja u tom preduzeću.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović, rekao je agenciji Mina-business da bi ponovno pokretanje proizvodnje bilo značajno ne samo za preduzeće, već i za cijeli repro-lanac u državi.

On je to ilustrovao podacima da je kompanija Neksan platila skoro dva miliona eura željeznici i Luci Bar za transport lagerovane rude u Nikšiću.

"Neksan plaća željeznički prevoz do Luke više od 400 hiljada eura, a za usluge Luke oko 250 hiljada, za utovar jednog broda koji treba da preveze 55 hiljada tona rude, a na lageru je bilo 150 hiljada tona", kazao je Bojanović.

On je dodao da su predstavnici Sindikata razgovarali sa vlasnikom Neksana, Miodragom Davidovićem, o nastavku saradnje, bilo poslovno-tehničke ili nekog drugog oblika.

"Tražili smo od Neksana da nam pomogne i nadamo se da ćemo brzo dobiti odgovor od te kompanije ili od države koja je nadležna za situaciju u Boksitima. Nadamo se da će država učiniti sve što je neophodno da bi se našlo rješenje za Boksite", rekao je Bojanović.

Rudnicima boksita je do 20. aprila upravljala kompanija Neksan, na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. Tada je bio i krajnji rok za dostavljanje ponuda na četvrtom tenderu za prodaju imovine. Rudnika boksita, po cijeni od 8,55 miliona eura.

Tender je propao jer u predviđenom roku nije niko dostavio ponudu.

Očekivalo se da ponudu dostavi nikšićki Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović. Predstavnici Uniproma ranije su saopštili da su zainteresovani za kupovinu imovine Rudnika boksita.

Bonus video: