Saslušanja zbog koncesione politike

0 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.04.2015. 15:53h

Odbor za ekonomiju, finasije i budžet odlučio je jednoglasno da obavi kontrolno saslušanje u oblasti sprovođenja koncesione politike.

To je bio predlog predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović.

Saslušaće se ministri finansija, ekonomije i poljoprivrede Radoje Žugić, Vladimir Kavarić i Petar Ivanović, kao i direktori Poreske uprave Milan Lakićević, direktor Uprave za vode Zoran Janković, direktor Uprave za inspekcijske poslove Božidar Vuksanović i Uprave za šume Radoš Šućur.

U obrazloženju predloga odluke, Damjanović je naveo da saslušanje treba da omogući da se vidi u kojoj mjeri su realizovani prošlogodišnji zaključci Skupštine i preporuke DRI u cilju unapređenja stanja u toj oblasti.

Državna revizorska institucija je u prošlogodišnjem izvještaju o reviziji prihoda budžeta od koncesija konstatovala da državni organi ne koriste instrumente obezbjeđenja naplate koncesione naknade, koji bi je činili jednostavnom, brzom i efikasnom. Uz to, utvrdila je da veliki broj koncesionara ne izmiruje uredno poreske obaveze.

Iz opozcije je više puta upozoreno da nema kontrole koncesionih ugovora, a i prihod je nedovoljan u odnosu na dobra koja se koriste.

Bonus video: