Stari na selu zakinuti 200.000 eura

Ombudsman Baković upozorava da nedostatak novca u budžetu ne može biti izgovor da se Zakon ne poštuje
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Petar Ivanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.04.2015. 05:32h

Staračke naknade i za april isplaćene su u iznosu od 40 eura umjesto 50,2 eura koliko predviđa Zakon o poljoprivredi, koji je na snazi od početka godine. Time je Ministarstvo poljoprivrede korisnike ove pomoći za četiri mjeseca oštetilo za ukupno oko 200 hiljada eura.

Ovu naknadu prima oko 5.000 nosioca poljoprivrednog imanja, koji nemaju druge prihode, bave se poljoprivredom a stariji su od 65 godina za muškarce i 60 godina za žene.

Iz kabineta ministra poljoprivrede Petra Ivanovića “Vijestima” je juče odgovoreno da naknade i dalje isplaćuju u starom iznosu jer za povećanje nema novca u budžetu. Aprilska umanjena isplata desila se nakon što je zaštitnik ljudskih prava - ombudsman Šućko Baković zvanično upozorio ministarstvo da krše zakon i nakon što je poslanik Neven Gošović tražio od ministra finansija Radoja Žugića da reaguje.

Baković je najavio je da će zauzeti stav i dati eventualno preporuke kada dobije sve odgovore.

Iz Ministarstva su “Vijestima” kazali da nijesu ni u kakvom sporu sa ombudsmanom.

“Nije riječ o namjerama ombudsmana ili Ministarstva da primijene zakon, već o tome da ne postoje sredstva za isplatu povećanih naknada”, navedeno je iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je Skupština prvo usvojila Zakon o budžetu za 2015, kojim je bila predviđena isplata staračkih naknada u ranijem iznosu, a da je nakon toga usvojena izmjena zakona koja ih je uvećala.

“Sredstava za isplatu uvećanih staračkih naknada nema u budžetu Ministarstva, jer, ponavljamo, nisu ni bila planirana. Da je namjera predlagača bila iskrena i pravno utemeljena, bilo bi normalno da je u budžetu za 2015. korigovana stavka koja se odnosi na isplatu staračkih naknada”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva.

Ombudsman Baković je tada istakao da nedostatak budžetskih sredstava ne može biti izgovor da se Zakon ne poštuje. On je zatražio dodatne informacije od Ivanovića o tome da li je u skladu sa izmijenjenim Zakonom o poljoprivredi u roku od 60 dana predložio Vladi donošenje podzakonskog akta koji je neophodan za isplatu staračkih naknada.

“Želimo da sagledamo kompletnu situaciju i da li je Vlada u zakonskom roku od stupanja na snagu izmijenjenog zakona razmatrala i donijela prateći podzakonski akt”, objasnio je Baković, navodeći da je taj rok prekoračen za više od mjesec.

Budžetom je za isplatu ovih naknada predviđeno 2,65 miliona eura, a sada nedostaje oko 600 hiljada eura.

Bonus video: