Šest institucija radi isti posao: Tjeraju investitore koji nisu po volji Vlade

"Ako joj je namjera da diskrecionim odlukama otvara prostor za selekciju investitora i odabir kriterijuma kojima će dominantno uticati ko joj je prihvatljiv investitor, odnosno, koji su to tajni poslovi koje mora da ispuni, onda je to idealan način. Kroz preklapanje ovlašćenja i odgovornosti mnogih agencija i komisija obeshrabruju se investitori koji nijesu po volji Vlade i pojedinaca iz vladajuće elite"
1 komentar(a)
Vlada Crne Gore (Novina)
Vlada Crne Gore (Novina)
Ažurirano: 27.04.2015. 17:05h

Da li je Vlada preispitala rad dva ministarstva i četiri institucije koje učestvuju u realizaciji investiciono-razvojnih projekata, da li je jasno definisala nadležnosti svake od njih u tom poslu i izvršila neku racionalizaciju. Na ta pitanja, u vezi sa ranijim obavezama, u Vladi nemaju odgovore.

U realizaciji tih projekata od ukidanja Agencija za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja 2009. godine učestvuju ministarstva ekonomije i turizma, Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, Agencija za promociju stranih direktnih investicija, Sekretarijat za razvojne projekte i Savjet za unapređenje poslovnog ambijenta.

Državna revizorska institucija (DRI) je prošle godine u revizorskom izvještaju Sekretarijata za razvojne projekte konstatovala da iako ima šest budžetskih jedinica sa ovom nadležnošću nijedna ne vrši adekvatan nadzor nad kontrolom i praćenjem ugovora, jer većina njih tvrdi da nijesu nadležne. Zbog toga je predložila Vladi da jasno definiše njihove nadležnosti u praćenju i realizaciji investiciono-razvojnih projekata.

Od objavljivanja izvještaja DRI osnovani su i novi “ budžetski potrošači” sa ovom nadležnošću, poput Tima za promociju prioritetnih razvojnih projekata od posebnog značaja za Crnu Goru.

Preporuka DRI je i da se formira agencija za investicije koja bi bila jedina nadležna za te projekte, što je Vlada odlučila da ispuni. Nacrtom zakona o privatno-javnom partnerstvu (JPP) predviđeno je njeno osnivanje.

“U institucionalnom smislu, a imajući u vidu veći broj državnih institucija koje se bave pitanjem investicija, Vlada je zaključila da se novim zakonskim rješenjem kojim će se urediti pitanje JPP institucionalno uredi ta oblast na osnovu koje će se objediniti sve institucije koje se bave pitanjem investicija i njihovog podsticaja. Uz to, u novom institucionalnom smislu biće precizno definisana nadležnost praćenja zaključenih ugovora u oblasti JPP i privatizacije”, kazao je šef Vladinog biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac.

Javna rasprava o nacrtu zakona o JPP završena je početkom ovog mjeseca i utvrđivanje predloga je definisano u ovogodišnjem programu rada Vlade.

Vlada je prepoznala strane direktne investicije (SDI) kao važan element za povećanje rasta ekonomije, ali godinama se identifikuju brojne biznis barijere koje mogu da utiču na realizaciju postojećih ili privlačenje novih investicija. Te biznis barijere su, prema Vladinim istraživanjima iz 2011. godine, smanjile priliv SDI za 195 miliona eura. DRI se zbog važnosti stranih direktnih investicija za ekonomiju opredijelio da uradi reviziju.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da ako je Vlada iskrena u namjeri privlačenja SDI kroz jasne i transparentne procedure, onda je nedopustivo da se rad dva ministarstva i četiri institucije preklapa više od šest godina.

“Ali, ako joj je namjera da diskrecionim odlukama otvara prostor za selekciju investitora i odabir kriterijuma kojima će dominantno uticati ko joj je prihvatljiv investitor, odnosno, koji su to tajni poslovi koje mora da ispuni, onda je to idealan način. Kroz preklapanje ovlašćenja i odgovornosti mnogih agencija i komisija obeshrabruju se investitori koji nijesu po volji Vlade i pojedinaca iz vladajuće elite”, kazao je Bojanić.

Nejasno kako će nova agencija unaprijediti ”ekspertsko jezgro”

Kooridnator istraživanja u NVO Institut alternativa (IA) Jovana Marović za "Vijesti" je kazala da uprkos planiranoj institucionalnoj centralizaciji ostaje nejasno u kojoj će mjeri Agencija za insvesticije unaprijediti ”ekspertsko jezgro” u toj oblasti.

"Po predloženim odredbama Savjet Agencije imenuje Vlada na predlog resornih ministara što ostavlja dosta prostora za subjektivne procjene mimo angažovanja na osnovu stručnih kvalifikacija. Nije propisano da li Agencija preuzima zaposlene iz institucija koje treba da se ukinu", rekla je Marović.

Dodala je da nacrt zakona o JPP ne propisuje, između ostalog, obavezu dostavljanja kvartalnih izvještaja o stanju naplata naknada Agenciji za investicije i periodičnog izvještavanja o nadzoru nad sprovođenjem ugovora o JPP-u.

"Osim mogućnosti uvida u godišnji izvještaj o radu Agencije za investicije, Sku- pština je u potpunosti izuzeta iz kontrole u toj oblasti", naglasila je Marović.

IA je predložila da se članovi Savjeta Agencije imenuju po ”kvotama” javnim oglašavanjem i da se peti član bira iz predstavnika civilnog društva, kao i da se obavezno kvartalno dostavlju informacije o nadzoru nad sprovođenjem ugovora, da Skupština usvaja izvještaj Agencije...

Bojanić: Potrebna jedna ali odgovorna, stručna i nezavisna

Bojanić smatra da je formiranje jedne odgovorne institucije sa stručnim i nezavisnim kadrovima jedini način da se stvari postave na pravo mjesto i to od prvih kontakata sa potencijalnim investitorima pa do konačne realizacije projekata.

On je ocijenio da bi tako investitoru bila olakšana komunikacija sa državnim organima po svim pitanjima, dok bi država imala jasnu podjelu ovlašćenja i odgovornosti za uspjeh i neuspjeh po pitanju zakonitosti i efikasnosti investicija.

Kusovac je rekao da Vlada u kontinuitetu prati realizaciju zaključenih ugovora posredstvom državnih organa ili organa državne uprave u zavisnosti od vrste ugovora.

“Prilog tome je i činjenica da je više ugovora u oblasti privatizacije i koncesija rasninuto kada investitori nijesu ispoštovali ugovorom definisane obaveze”, rekao je Kusovac.

Bonus video: