Lukšić o luksuzu: Izvrnuta interpretacija Đukanovićeve izjave

“Po pravilu se poseže za ovim mjerama kada su pitanju proizvodi šire potrošnje da biste najneutralnije uticali, koliko je to moguće jer svaki porez ima svoju tamnu stranu, na ekonomski razvoj”, objasnio je Lukšić
7 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 14:02h

Potpredsjednik Vlade, Igor Lukšić, ocijenio je danas da se, kada je u pitanju izjava premijera Mila Đukanovića da je gorivo luksuz, radi o izvrnutoj interpretaciji.

“Mislim da je definitivno došlo do jedne, ipak u određenom smislu, izvrnute interpretacije onoga što je premijer kazao”, rekao je Lukšić novinarima u parlamentu odgovarajući na pitanje da li kao ministar u Vladi i bivši premijer smatra da je gorivo luksuz.

On smatra da jedna srećnije, ili manje srećnije interpretirana izjava, ne treba da zamagli suštinu, a to je potreba da, kada je u pitanju ekonomski razvoj, Vlada traži najadekvatnija rješenja i neku vrstu balansa.

“Po pravilu se poseže za ovim mjerama kada su pitanju proizvodi šire potrošnje da biste najneutralnije uticali, koliko je to moguće jer svaki porez ima svoju tamnu stranu, na ekonomski razvoj”, objasnio je Lukšić.

On je podsjetio da je Vlada za sličnim instrumentima posezala i mnogo ranije, prije oko deset ili 15 godina, u kontekstu gradnje tunela Sozina.

“Danas, siguran sam, niko ne osporava kvalitet tog projekta i njegov značaj”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, opredjeljenje Vlade da ustanovi dodatnu naknadu, a u odgovarajućim institucijama će se ispitati da li je ona imala adekvatan tretman i da li je ustavno korektna, je nešto što je dio politike Vlade.

“Vlada je u obavezi da, sa jedne strane traži balans između potrošnje proizvoda koji su akciznog karaktera, u odnosu na ono što je obezbjeđivanje stabilnosti javnih finansija, pogotovu kada je u pitanju finansiranje velikih projekata”, zaključio je Lukšić.

Dopunom Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, koju je Vlada usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

Dopuna Uredbe počela je da se primjenjuje u ponedjeljak, kada su cijene goriva povećane sedam centi.

Bonus video: