Đukanović: Opštine različito tumačile Zakon o porezu na nepokretnosti

„Ako je neko postupao nezakonito spreman sam, ne samo da podržim već, i podstaknem državnog tužioca da radi svoj posao i pokrene krivične postupke protiv takvih osoba na kojoj god funkciji bili“, kazao je Đukanović
92 pregleda 4 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.04.2015. 19:21h

Lokalne samouprave su različito tumačile i primjenjivale normu Zakona o porezu na nepokretnosti, što je dovelo do neujednačenog tretmana poreskih obveznika zbog čega su donijeta nova zakonska rješenja, saopštio je premijer Milo Đukanović.

On je kazao da je Vlada, uočavajući određene nepreciznosti i nejasnoće pojedinih zakonskih rješenja, inicirala izmjene Zakona o porezu na nepokretnosti, koje su u parlamentu usvojene u februaru, a čija je primjena predviđena 1. januara naredne godine.

“U ranijoj praksi je bila česta pojava da je, kao relikt društvene svojine na nekadašnjem gradskom građevinskom zemljištu, u katastru nepokretnosti kao vlasnik zemljišta upisana država, dok su stvarni vlasnici zemljišta upisani kao njihovi korisnici”, rekao je Đukanović u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanika Socijalističke narodne partije (SNP), Srđana Milića.

Milić je pitao koliko je građana Crne Gore platilo porez na nepokretnosti, a da nijesu bili upisani kao vlasnici već kao korisnici za koju su platili porez i na koji način i ko će ih obeštetiti.

Đukanović je rekao da je Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je još u primjeni, propisano da je obveznik poreza na nepokretnosti vlasnik nepokretnosti na dan 1. januara godine za koju se utvrđuje porez. Takođe, u slučaju kada vlasnik nepokretnosti nije poznat ili nije određen, poreski obveznik je korisnik te nepokretnosti.

“Imajući u vidu nepreciznost takve norme, lokalne samouprave su različito tumačile i primjenjivale ovo rješenje, što je dovelo do neujednačenog tretmana poreskih obveznika, odnosno korisnika nepokretnosti gdje je, kao vlasnik u katastru nepokretnosti, evidentirana država. Posljedica toga je da su pojedine opštine, i pored države kao vlasnika nepokretnosti, njihove korisnike tretirale kao poreske obveznike”, objasnio je Đukanović.

Zato je, kako je naveo, donešen novi Zakon o porezu na nepokretnosti i njime jasno definisano da je obveznik poreza na nepokretnosti korisnik nepokretnosti u državnoj svojini koji je u katastru nepokretnosti upisan kao nosilac prava korišćenja, trajnog korišćenja nepokretnosti, odnosno nosilac prava korišćenja nepokretnosti po osnovu dugoročnog zakupa.

“Na ovaj način nedvosmisleno je određeno da je korisnik nepokretnosti poreski obveznik u slučaju kada je pravo svojine na nepokretnosti upisano na državu”, rekao je Đukanović.

On je precizirao da poreski obveznici, u slučajevima eventualnih nepravilnosti ili nezakonitosti tokom postupaka utvrđivanja, kontrole i naplate te vrste poreza, mogu svoja prava zaštititi podnošenjem redovnih i vanrednih pravnih sredstava pred nadležnim organima lokalne uprave, odnosno sudskim organima.

Milić smatra da se jasno pokazuje da kad su u pitanju opštine u kojima je na vlasti opozicija, ili privatne kompanije povezane sa tim lokalnim upravama, sudovi, Ministarstvo finansija ili Vlada vrlo brzo donose rješenja kojim se onemogućavaju te opštine da naplate prihode.

"A njihove kolege gdje su u opštinama vaši ljudi na vlasti, kao što su Budva i Bar, naplaćivali su te prihode, a da nijesu imali osnova", rekao je Milić.

On je ocijenio da su ljudima naplaćena sredstva, a da Vlada nije reagovala kada su opštine selektivno tumačile odredbe.

“Vlada se bavi lokalnim samoupravama na selektivan način“, dodao je Milić.

Đukanović je rekao da je Vlada primijetila nepreciznosti u zakonu, nejednako postupanje svih lokalnih samouprava i nejednak tretman poreskih obveznika, zobg čega ne stoji Milićeva ocjena da Vlada nije uradila ništa.

„Kada je to uočila Vlada je uradila izmjenu zakona, a ako je eventualno nekome naplaćen porez mimo zakona, nije uloga Vlade nego obaveza tog pojedinca koji je oštećen da u upravnom ili sudskom postupku zatraži povratak nezakonito naplaćenog poreza“, precizirao je Đukanović.

On je rekao da nema nikakvog značaja ko je na čelu koje lokalne samouprave.

„Ako je neko postupao nezakonito spreman sam, ne samo da podržim već, i podstaknem državnog tužioca da radi svoj posao i pokrene krivične postupke protiv takvih osoba na kojoj god funkciji bili“, kazao je Đukanović.

Bonus video: