Prosječna zarada pala na 476 eura

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 1,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 2,5 odsto", navodi se u saopštenju Monstata
8 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.04.2015. 11:37h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je, prema podacima Monstata, iznosila 476 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe koja je vrijedila 804,8 eura.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu je pala 1,4 odsto u odnosu na februar i činila je oko 59,1 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada u martu u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec porasla je 0,4 odsto, dok je u odnosu na prosječnu zaradu u prošloj godini pala 0,2 odsto.

"Ukoliko se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar porasle 1,1 odsto proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 2,5 odsto", navodi se u saopštenju Monstata.

Vrijednost prosječne bruto zarade u martu iznosila je 721 eura.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektorima ostale uslužne djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, prerađivačka industrija, umjetnost zabava i rekreacija, finansijske i djelatnosti osiguranja, vađenje ruda i kamena.

Pad je zabilježen u sektorima snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala, saobraćaj i skladištenje, informisanje i komunikacije, usluge smještaja i ishrane, državna uprava i odbrana, poslovanje sa nekretninama, zdravstena i socijalna zaštita, građevinarstvo, snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrola procesa uklanjanja otpada i sličnih aktivnosti, stručne, naučne i tehničke djelatnosti.

Bonus video: