Dakićevci dali punomoć Vladi za prodaju imovine bivše fabrike

"Na javnoj raspravi u krugu fabrike je jednoglasno odlučeno da punomoćje damo Vladi da proda imovinu, kako se ona ne bi prodavala kao do sada po cijeni koja je manja od naknade za izgradnju komunalne i vodovodne infrastrukture“
66 pregleda 3 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.04.2015. 10:45h

Bivši radnici „Radoja Dakića“ odlučili su da daju punomoćje Vladi da u njihovo ime i za njihov račun preuzme nepokretnosti i proda imovinu fabrike, saopštio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

On je rekao da čak i ako je država prodala veliki dio svog udjela u preduzeću to ne može da je oslobodi od njene obaveze da ispoštuje dug koji se javio prije nego su akcije bile prodate.

„Na javnoj raspravi u krugu fabrike je jednoglasno odlučeno da punomoćje damo Vladi da proda imovinu, kako se ona ne bi prodavala kao do sada po cijeni koja je manja od naknade za izgradnju komunalne i vodovodne infrastrukture“, kazao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je naveo i da su radnici jednoglasno rekli da će biti odlučni u odbrani kamatonosne pravno obavezujuće sudske presude u kojoj je izrečena novčana obaveza.

„Pojedini advokati ponudili su da u ime svojih povjerilaca preuzmu nekretnine čime se gase stečena prava, potkopava jedinstvo i solidarnost i ostavlja prostor za eventualnu korupciju“, smatra Vukčević.

Prema njegovim riječima, ako se bude poštovala odredba da se namirenje realizuje onim redom kojim je stečeno založno i drugo pravo i da se iz istog predmeta namire onda će se povjerioci tih punomoćnika namiriti posljednji.

„Ako ostane na snazi donošena presuda od prije deset godina, država je u obavezi da isplati povezivanje radnog staža koje iznosi još 15 miliona eura“, podsjetio je Vukčević.

On je ocijenio da bi nejasna i zamršena ponuda pojedinih advokata dovela do toga da njihovi klijenti plaćaju porez i ulaze u realne rizike, odnosno iz bezuslovne situaciju da ulaze u uslovnu obavezu koja zavisi od prethodnog ispunjenja odnosno prodaje, znanja advokata, tržišta i ambijenta.

„Postoje osnove sumnje da su neki dosadašnji potezi pojedinih advokata u ovom predmetu pod prijetnjom krivično-pravnog postupanja“, ocijenio je Vukčević.

Bivši radnici su, kako je dodao, protiv situacije u kojoj svako gleda svoje interese i bezobzirno nastoji da, nemareći za posljedice i štetu po druge, ostvari pojedinačne interese.

On je naveo da su bivši radnici tražili i prijem kod ministra pravde Zorana Pažina, jer on i dalje zastupa Crnu Goru pred Sudom u Strazburu, zbog čega je i najviše upoznat sa tokom njihove tužbe.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše kompanije “Radoje Dakić” za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i "Čelebić". Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura.

Oko 1,8 hiljada bivših radnika čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona, međutim već godinama na dosadašnjih 11 prodaja nije bilo zainteresovanog kupca za svih 220 hiljada kvadrata zemljišta.

Preduzeće ne proizvodi deceniju, a godinama se bavi samo izdavanjem hala i poslovnih prostora.

Bonus video: