Ustavni sud: O naknadi za gorivo u redovnom postupku

Iz Ustavnog suda su objasnili da predmete razmatraju prema redoslijedu prijema, osim ako se ne radi o pravnom pitanju koje ima širi društveni značaj
1 komentar(a)
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ustavni sud, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.04.2015. 14:15h

Ustavni sud će u redovnom postupku razmatrati inicijativu i predlog za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, saopštili su agenciji Mina-business iz te institucije.

Iz Ustavnog suda su objasnili da predmete razmatraju prema redoslijedu prijema, osim ako se ne radi o pravnom pitanju koje ima širi društveni značaj.

“Izuzetno, Ustavni sud može razmatrati određeni predmet kao prioritetan ako se, između ostalog, radi o predmetu koji se odnosi na odlučivanje o nekom značajnom pravnom pitanju i ima širi društveni značaj, o čemu Ustavni sud odlučuje na sjednici”, rekli predstavnici Ustavnog suda.

Oni su podsjetili da je Ustavnom sudu podnijeta inicijativa Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) i predlog poslanika Nevena Gošovića, Velizara Kaluđerovića, Obrada Gojkovića, Mladena Bojanića i Dritana Abazovića za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Sud će, kako je najavljeno, na nekoj od narednih sjednica odlučiti da li je će spojiti inicijativu i predlog.

Uredbom, koju je Vlada usvojila 16. aprila, u cijene naftnih derivata je uključena naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta, od sedam centi po litru.

“U prethodnom postupku Ustavni sud, saglasno Zakonu o Ustavnom sudu i Poslovniku Ustavnog suda, dostavlja primjerak predloga i inicijative donosiocu osporenog akta i određuje rok za dostavljanje odgovora na navode koji su sadržani u tim podnescima”, naveli su iz Ustavnog suda.

Poslanici koji su podnijeli predlog za ocjenu ustavnosti od Ustavnog suda su zatražili da bez odlaganja donese rješenje kojim će narediti naftnim kompanijama u Crnoj Gori do donošenja konačne odluke ne primjenjuju osporenu dopunu Uredbe.

Oni tvrde da dopuna Uredbe nije saglasna sa Ustavom i zakonom jer ne sadrži materijalni propis - zakon kojeg je Vlada primijenila u postupku donošenja tog akta.

MANS je inicjativom tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom i da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru.

Dopuna Uredbe počela je da se primjenjuje u ponedjeljak, kada su cijene goriva povećane sedam centi.

Bonus video: