URA: Privremeno ukinuti poreze na novozaposlene

Koordinator za preduzetništvo GP URA, Miro Perović, smatra da bi trebalo smanjiti iznos koji se izdvaja za poreze i doprinose za zaposlene u preduzećima koja godinama uredno izmiruju svoje obaveze
10 komentar(a)
URA, logo
URA, logo
Ažurirano: 23.04.2015. 10:53h

Vlada što prije treba da se usmjeri na rješavanje rastućeg problema nezaposlenosti mjerama poput uvođenja privremenog neplaćanja poreza i doprinosa na tri godine na sve novozaposlene u već postojećim kompanijama, smatraju u Građanskom pokretu Ujedinjena reformska akcija (URA).

Koordinator za preduzetništvo GP URA, Miro Perović, smatra da bi trebalo smanjiti iznos koji se izdvaja za poreze i doprinose za zaposlene u preduzećima koja godinama uredno izmiruju svoje obaveze.

„Na ovaj način bi se vremenom poboljšala naplata i proširila osnovica na koju se porezi primjenjuju. Trenutnim djelovanjem Vlada sada već uveliko narušeni poslovni ambijent čini veoma neprivlačnim stranim investitorima“, naveo je Perović u saopštenju.

On je kazao da novi Zakon o strancima, koji je stupio na snagu početkom aprila, suprotno duhu slobodnog preduzetništva reguliše zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori.

“Kršeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Crne Gore, protivno interesima biznisa i dosadašnjoj koliko toliko prihvatljivoj poslovnoj praksi, Vlada je stala iza zakona koji silom pokušava da uredi tržište rada i istovremeno odvraća strane investitore od ulaganja u Crnu Goru“, rekao je Perović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), kako je dodao, sada traži od poslodavaca da u slučaju zapošljavanja stranih izvršnih direktora, koji su prilikom registracije preduzeća već imenovani, naknadno pribavljaju potvrdu od biroa rada da možda nema pojedinaca raspoloženih da obavljaju tu funkciju.

„Ovim nerazumnim rješenjem, koje je u suprotnosti sa međunarodnim i crnogorskim korporativnim pravilima, naše vlasti pokazuju nesposobnost u vođenju ekonomske politike i rješavanja rastućeg problema nezaposlenosti, a posljedice u vidu smanjenja stranih ulaganja mogu biti značajne“, rekao je Perović.

Iz GP URA su ocijenili da taj štetni zakon usmjerava poslodavce da vrijeme troše u birokratskim procedurama i da je njime učinjen značajan korak u pravcu formiranja zatvorenog i birokratizovanog tržišta rada i dodatnog demotivisanja stranih investitora.

“Zalažući se za otvoreno društvo, vođenje tržišne ekonomije i zapošljavanje domaće radne snage na osnovu znanja i kvaliteta, kreiranje poslovnog ambijenta strateškim planiranjem i djelovanjem, a ne putem naprasnih mjera koje neodoljivo podsjećaju na staljinizaciju privrede, smatramo da taj zakon treba hitno mijenjati i u međuvremenu ga primjenjivati i tumačiti na način koji treba da umanji već nastalu štetu“, smatra Perović.

U suprotnom, kako je dodao, da se zaključiti da Vladinim resorima ekonomije i rada ne smeta gušenje domaćeg biznisa i protjerivanje stranih investitora.

Bonus video: