Poremetili bi bolju šansu za odbranu

“Vlada se ponaša u skladu sa savjetima pravnog savjetnika, austrijske advokatske kuće Schonherr, zastupnika u postupcima”
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.04.2015. 16:45h

Oba arbitražna postupka u vezi sa Kombinatom aluminijuma su u ranim fazama i otkrivanje svih detalja iz ovih postupaka može znatno oštetiti položaj države i ostalih tuženih i poremetiti šanse za uspješnu odbranu. To je dio odgovora “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije na pitanje zašto javnost nije upoznata sa detaljnima iz arbitražnog postupka bivših ruskih vlasnika KAP-a protiv Crne Gore.

To je kritikovao i Građanski pokret URA, ocjenjujući da Vlada radi tajno. Iz Ministarstva su napomenuli da je Vlada stoga “u mogućnosti da proslijedi one informacije i detalje koji su javno dostupni na internet stranici nadležne arbitražne institucije“.

"Vlada se u potpunosti ponaša u skladu sa savjetima pravnog savjetnika Savjeta za privatizaciju, austrijske advokatske kuće Schonherr koja je angažovana da zastupa Vladu u datim postupcima”, naglašeno je iz resora na čijem čelu je Vladimir Kavarić.

Iz Ministarstva ekonomije su naveli da su "objavili sve informacije u vezi sa onim što je u nadležnosti izvršne vlasti" te da je "proces privatizacije KAP-a bio transparentan, sproveden saglasno zakonima i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a o kojoj je vođena javna rasprava”.

Što se tiče tvrdnji o transparentnosti postupka arbitraža, poručeno je da Vlada ne vodi arbitražne postupke već su za njih isključivo nadležni sudovi, odnosno, arbitraže. URA je prošle sedmice optužila Vladu da djeluje tajno u dva arbitraža postupka, vrijedna oko 900 miliona eura, koji CEAC vodi protiv države u vezi sa KAP-om, i informacije daje “na kašičicu”.

Upozorili su da bi zbog moguće štete, Skupština trebalo sve da učini da se angažuju nezavisni eksperti koji bi pomogli da se utvrdi puna istina o nezakonitim radnjama i mogućoj korupciji. Zbog ugovora o poravnanju iz 2009. godine, kiparsko-ruski CEAC tajkuna Olega Deripaske jedan spor je pokrenuo u Beču i njegova vrijednost je sa 100 miliona narasla na 300 miliona eura potencijalne štete.

Drugi spor vrijedan oko 600 miliona bivši ruski vlasnici KAP-a su, navodno zbog kršenja sporazuma između Crne Gore i Kipra (država u kojoj je CEAC registrovan) pokrenuli pred međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova pri Svjetskoj banci. Prema saznanjima čelnika URA, Vlada je angažovala dva vještaka i arbitra u procesu pred sudom u Beču, koji su za šestsedam mjeseci već plaćeni "sa oko 600 hiljada eura”.

Na pitanje “Vijesti” da li je tačno da je rad dva vještaka već plaćen sa oko 600.000 eura, iz Ministarstva ekonomije nijesu odgovorili, već su o postupku imenovanja arbitra saopštili sljedeće:

"Vlada u skladu sa procesnim pravilima date arbitraže samo predlaže jednog od arbitara kao stranka u postupku, a taj arbitar dalje u svemu postupa u potpunosti nezavisno od države. Arbitri koji su predloženi, a potom i imenovani u ovim postupcima su prof. Jernej Sekolec (UNCITRAL arbitraža između CEAC-a i EN+, kao tužilaca, i CG, IRF-a, Fonda PIO, ZZZ, KAP-a i Rudnika boksita, kao tuženih) i prof. Brigitte Stern (ICSID arbitraža između CEAC-a, kao tužioca i Crne Gore, kao tužene) ”, naveli su iz Ministarstva, ističući da je to bilo i u medijima.

Bonus video: