Spremaju teren za trafostanicu za kabl

Iz CGES-a je istaknuto da se radi o najsavremenijoj GIS tehnologiji, koja obezbjeđuje pouzdan rad, minimalno održavanje i znatno redukuje uticaj na okolinu u odnosu na klasična rješenja
1 komentar(a)
energetski kabl, trafostanica u Lastvi, Foto: CGES
energetski kabl, trafostanica u Lastvi, Foto: CGES
Ažurirano: 22.04.2015. 18:59h

Počeli su pripremni radovi za trafostanicu Lastva, koja je dio projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Crne Gore i Italije podmorskim kablom, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Gradnja trafostanice košta oko 23 miliona. Očekivani rok završetka je kraj naredne godine.

Većinski državni CGES finansira trafo-stanicu i dalekovod od primorja do Pljevalja, odnosno dio projekta energetskog kabla vrijednosti preko 100 miliona eura. Taj dio investicije će naplatiti preko računa za struju - cijene prenosa električne energije. Partner, italijanska Terna, finanisira gradnju kabla - blizu 800 miliona eura.

Iz CGES-a je istaknuto da se radi o najsavremenijoj GIS tehnologiji, koja obezbjeđuje pouzdan rad, minimalno održavanje i znatno redukuje uticaj na okolinu u odnosu na klasična rješenja.

Sada se na lokaciji buduće trafostanice postavljaju privremeni gradilišni objekti, adaptira se pristupni put za prolaz teških građevinskih mašina i obezbjeđuje priključak na niskonaponsku elektrodistibutivnu mrežu, saopšteno je iz crnogorske kompanije.

Bonus video: