MANS traži kontrolno saslušanje zbog takse na gorivo

MANS traži saslušanje Lazovića, Žugića i Kavarića zbog donošenja nezakonite dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena dodatna naknada za izgradnju autoputa i reprezentativnog sporta od sedam centi po litru
6 komentar(a)
gorivo, Foto: Luka Zeković
gorivo, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.04.2015. 14:17h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) podnijela je predstavku skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, kojom traži kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića i ministara finansija i ekonomije, Radoja Žugića i Vladimira Kavarića.

MANS traži saslušanje Lazovića, Žugića i Kavarića zbog donošenja nezakonite dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, kojom je uvedena dodatna naknada za izgradnju autoputa i reprezentativnog sporta od sedam centi po litru.

Predstavkom je istovremeno MANS tražio od Odbora da usvoji zaključak kojim će se Vladi naložiti da hitno stavi van snage dopunjenu Uredbu, koja se primjenjuje od utorka.

MANS je utorak podnio Ustavnom sudu inicjativu kojom je tražio da dopunjenu Uredbu proglasi neustavnom i da do dana donošenja odluke izda naredbu kojom se ne bi plaćala sporna naknada od sedam centi po litru.

U predstavci koja je dostavljena Odboru navodi se da je Vlada prekoračila ustavna ovlašćenja i samovoljno uvela dažbine koje nijesu propisane nijednim zakonom.

"Član 142 Ustava Crne Gore propisuje da se porezi i druge dažbine mogu uvoditi samo zakonom. Pošto je naknada za izgradnju autoputa i reprezentativnog sporta prihod budžeta, ona je mogla da bude uvedena jedino donošenjem posebnog zakona o kojem bi se izjasnila Skupština", objasnili su predstavnici MANS-a.

Spornom dopunom Uredbe je, kako se navodi u saopštenju MANS-a, propisano da stupa na snagu danom objavljivanja, što je suprotno ustavnom principu da zakoni, drugi propisi i opšti akti supaju na snagu najranije osmog dana od objavljivanja, a samo izuzetno danom objave.

"Vlada je prekršila i ovaj ustavni princip, jer nije iznijela takve razloge u postupku donošenja sporne Uredbe", kazali su predstavnici MANS-a.

Oni su naveli da su prethodnih dana bili svjedoci brojnih manipulacija Vladinih zvaničnika, poput Žugića, koji je tvrdio da dopuna Uredbe ima utemeljenje u Zakonu o energetici, iako se radi o klasičnoj fiskalnoj dažbini. Tu je, kako su dodali, bilo i uvrjeđujućih izjava, poput one premijera Mila Đukanovića, koji je, nakon 25 godina vladavine obilježene brojnih samovoljama i zloupotrebama, građanima poručio da je gorivo luksuz.

MANS je, kako su podsjetili njegovi predstavnici, više puta upozoravao da je krajnji bezobrazluk uvoditi građanima dodatne namete zbog izgradnje autoputa, a istovremeno oslobađati od plaćanja poreza i carina budućeg izvođača i niz domaćih kompanija koje će učestvovati u realizaciji tog projekta.

Oni su kazali da će građani na taj način opet biti primorani da popunjavaju rupe u budžetu, dok će se privilegovane kompanije još više bogatiti na njihov račun.

"Kada se ima u vidu da će nas gradnja samo jedne dionice autoputa koštati preko milijardu eura, da se u kreditnom aranžmanu sa kineskim partnerom Vlada uopšte nije zaštitila i da je kredit već poskupilo preko 150 miliona eura po osnovu kursne razlike između dolara i eura, više je nego jasno da će nas ta poslovna avantura Vlade žestoko koštati i da je novi teg o vratu za ionako krhke javne finansije i krajnje prezaduženu državu“, navodi se u saopštenju MANS-a.

Predstavnici MANS-a očekuje da će se Odbor za ekonomiju, finansije i budžet najhitnije odrediti u odnosu na podnesaku u vezi sa donošenjem dopune uredbe, tim prije što se ona već primjenjuje i građani već dvostruko osjećaju njene štetne posljedice - kroz vlastitu i potrošnju glomazne državne administracije, koja bahato troši gorivo.

U MANS-u očekuju i da će Ustavni sud najhitnije razmotriti inicijativu koju mu je dostavila ta nevladina organizacija.

Bonus video: