Medojević i Vasiljević: Neprihvatljivo je silom države oduzimati vlasništvo

Prema njihovim riječima, ovim članom privatnicima se oduzima vlasništvo bez njihove saglasnosti, za realizaciju vladinih poslovnih, komercijalnih aranžmana sa drugim privatnim vlasnicima, investitorima
60 pregleda 10 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2015. 12:20h

Poslanici Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević i Veljko Vasiljević podnijeli su amandmane na predložene dopune Zakona o eksproprijaciji, jer im je, kako su saopštili, neprihvatljiv princip da se silom države oduzima vlasništvo.

Prvim amandmanom predviđeno je brisanje Člana jedan Zakona o eksproprijaciji, kojim se kao osnov za eksprorijaciju nepokretnosti, kako su ocijenili, pogrešno i protivustavno definiše javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga.

Prema njihovim riječima, ovim članom privatnicima se oduzima vlasništvo bez njihove saglasnosti, za realizaciju vladinih poslovnih, komercijalnih aranžmana sa drugim privatnim vlasnicima, investitorima.

Poslanici podsjećaju da se pod javnim interesom podrazumijevaju izgradnja infrastrukturnih objekata od opšteg interesa, kao što su putevi, energetski objekti, skole, vrtići, bolnice i slično, koja su u opštoj upotrebi stanovništva.

"Komercijalni poslovni aranžmani države sa drugim privatnim investitorima u cilju sticanja profita, nikako ne mogu biti tretirani kao javni interes i opšte dobro", smatraju poslanici.

Ovim članom se, kako se dodaje, takođe utvrdjuje opasan presedan da korisnik eksproprijacije, odnosno država u roku od osam dana od donošenja konačnog rješenja, stiče pravo da stupi u posjed eskproprisane nepokretnosti, prije nego što je ta nepokretnost isplaćena.

Amandman dva koji su podnijeli Medojević i Vasiljević predviđeno je brisanje člana 2 predloženog Zakona, kojim je određeno njegovo stupanje na snagu, uz obrazloženje da brisanjem člana 1, član 2 gubi smisao.

Bonus video: