Mojkovac: Penzionera u Mojkovcu 50 odsto više nego zaposlenih

Od 90-ih više ne postoji industrijski Mojkovac, ali ja se nadam da ćemo mu vratiti taj imidž, kazao je Dejan Medojević
195 pregleda 4 komentar(a)
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.04.2015. 19:19h

Od Mojkovaca industrijskog grada, kakav je bio do 90-ih godina prošlog vijeka nije ostalo gotovo ništa. Stopa nezaposlenosti od 25,2 posto je skoro duplo veća od državnog prosjeka, a broj penzionera je za 50 odsto veći od broja zaposlenih. Predsjednik Opštine Dejan Medojević kaže da Mojkovac pritiskaju i problemi opadanja prirodnog priraštaja i nedovoljno razvijena infrastruktura, koja bi trebalo da zadrži postojeće i privuče novo stanovništvo,

On je naveo da je u periodu od 2005. do 2010. godine stopa nataliteta u tom gradu konstantno manja od stope mortaliteta, odnosno da je više ljudi umiralo nego što se rađa. Slično se dešava u još 11 opština, većinom na sjeveru.

“Zabilježeni demografski trendovi predstavljaju značajnu prijetnju za dalji razvoj Mojkovca, posebno u pogledu razvoja tržišta rada i priliva novih investicija”, kazao je gradonačelnik.

Za trenutnu socijalno-ekonomsku situaciju „krivi“ 90-te godine, kada je potpuno uništeno nekoliko privrednih giganata. Tada su prestali da postoje preduzeća u kojima je bila zapošljena većina Mojkovčana - Kombinat „Vukman Kruščić“, rudnik Brskovo, konfekcija u Poljima...

„Industrija koja je bila glavna razvojna grana opštine gotovo da prestaje sa radom početkom 90-ih godina prošlog vijeka. Od tada više ne postoji industrijski Mojkovac, ali ja se nadam da ćemo mu vratiti taj imidž. Vjerujem da će u našem gradu uskoro biti još preduzeća koja posluju uspješno kao sada fabrika oružja Tara”, kazao je Medojević.

U Strategiji razvoja opštine od 2012. do 2019. godine definisano je niz mjera i aktivnosti, kojima će se, vjeruje gradonačelnik, zaustaviti ili bar usporiti odliv stanovništva. Od relizacije tih planova očekuju i povećanje broja zaposlenih i smanjenje broja onih koji primaju socijalnu pomoć.

“Zbog velikih prirodnih potencijala kao nove prioritetne grane za razvoj opštine Mojkovac prepoznate su poljoprivreda i turizam, kao i razvoj malog i srednjeg preduzetništva. Šansu vidimo u fondovima Evropske Unije i drugih donatora, kao i u valorizaciji novoformirane biznis zone gdje bi privlačenjem stranih a i domaćih investitora uspjeli da obezbijedimo nova radna mjesta”, tvrdi Medojević.

Drugi dugoročni projekat, od kojeg Mojkovčani očekuju mnogo, je turistička valorizacija planina Bjelasice i njenih potencijala. Medojević kaže da, iako se „ta priča dugo priča“ lokalna vlast nikada od nje nije odustala. Ove godine, kako kaže, počeće projektovanje regionalnog puta Mojkovac - Lubnice - Berane, a naredne i njegova izgradnja.

Velika većina nezaposlenih III i IV stepen

Prema Medojevićevim riječima, stopa registrovane nezaposlenosti u Mojkovcu je imala trend smanjenja od 2007. do 2009. godine, da bi se povećala u narednim godinama “pod uticajem globalne ekonomske krize, koja je na tržište rada u Crnoj Gori uticala sa zakašnjenjem.”

“Po visini stope nezaposlenosti opština Mojkovac spada u tri opštine sa najvišom stopom nezaposlenosti u Crnoj Gori. Osim relativno visokog nivoa nezaposlenosti, poseban problem je i strukturna nezaposlenost jer dominantno učešće imaju oni sa III i IV stepenom stručne spreme”, naveo je Medojević.

Bonus video: