Hotel "Admiral ” još bez dozvole za gradnju

Ruska kompanija 2007. godine kupila hotel koji je imao pet zvjezdica, ali ga nije obnovila, pa su sa konta “Admirala” spale dvije
330 pregleda 3 komentar(a)
hotel Admiral, Foto: Vuk Lajović
hotel Admiral, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.04.2015. 18:29h

Dio nekada jednog od najluksuznijih hotela na crnogorkosj obali “Admirala” u srcu Budve, ni poslije 16 godina, od kada je otvoren, nema građevinsku dozvolu.

Hotel, koga je prije više od deceniju i po izgradio naspram Turističkog naselja “Slovenska plaža”, na sadašnjem glavnom gradskom bulevaru beogradski biznismen Nenad Đorđević, bio je godinama jedini sa pet zvjezdica u metropoli turizma.

Hotel ima tri cjeline, ukupno 1.400 kvadrata, od kojih je sedmina prostora, odnosno cijela treća lamella, bez građevinske dozvole.

To se jasno navodi u katastarskoj evidenicji Uprave za nekretnine, gdje na katastarskoj parceli 1272/2 KO Budva, još stoji da treća kuća od 212 kvadrata nema dozvolu. Upravo taj dio hotela, prizemlje, prvi sprat sa potkrovljem, gdje se nalaze administrativne prostorije, recepcija, a koje je Đorđević dogradio, još nemaju dozvolu.

Hotel je nikao na mjestu gdje su nekada nalazile dvije porodične kuće, koje su rekonstruisane, a potom dodata i treća lamela.

U Opštinskom Sekretarijatu za prostorno planiranje, “Vijestima” su pismeno odgovorili da uvidom u arhiv od 2003. do danas na kompletnoj katastarskoj parceli, nema izdate građevinske dozvole. Iako je Đorđević za vrijeme dok je gazdovao hotelom, pokušavao da izmiri sve obaveze, teret je još uvijek ostao upisan u katastru.

Kako se navodi, u katastarskoj evidneciji hotel je uknjižen na kompaniju “ Admiral Montenegro” DOO Budva, čiji je stoodstotni osnivač Akcionarsko turističko društvo “Putnik AD Beograd”. Ovu beogradsku turističku kompaniju je prije gotovo deceniju kupila moćna ruska “Metropol grupa” iz Moskve.

Svih prethodnih godina, od kada su ga krajem novembra 2007. Rusi kupili od Đorđevića, “ Admiral ” nije rekonstruisan. Od nekada prestižnog hotela, koji je bio za klijentelu sa dubokim džepom, i jedini se ponosio sa prestižnih pet zvjezdica, danas “ Admiral ” ima smao tri zvjezdice, i nije u reprezentativnom izdanju.

Inače, upravo na mjestu gdje se nalazi “ Admiral ”, planskim dokumentima ucrtan je hotel sa najmanje šest etaža.

Rasprodao imovinu za dvije godine

Prodajom “Admirala”, Đorđević je te godine, završio “rasprodaju” svih vrijednih nekretnina. On je krajem 2006. prodao sedam hektara svoje privatne imovine sa svim nedovršenim zgradama na ostrvu Sveti Nikola za 20 miliona eura, kompaniji San investments”, iza koje je stajao Stanko Subotić Cane.

Đorđević je krajem 2005. za tri miliona eura prodao zgradu Jugoslovenskog rječnog brodarstva podgoričkoj kompaniji “Vektra” Dragana Brkovića. I pored planova, ništa nije urađeno na tim lokacijama.

Bonus video: