Upkos zabrani, Čedomir Popović nastavlja gradnju u Bijeloj

Podsjećamo da je NVO Južni Jadran podnio osnovnom državnom tužiocu inicijativu za pokretanje istražnog postupka
86 pregleda 0 komentar(a)
hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
hotel Delfin, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 20.04.2015. 17:52h

Čedomir Popović, vlasnik i izvršni direktor preduzeća "Carine" doo Podgorica nastavlja sa nezkonitom gradnjom Depadansa hotela "Delfin" u Bijeloj i nakon što su Policija i NVO Južni Jadran podnijeli krivične prijave.

„I u ponedjeljak, na očigled državnih organa koji su mu podnijeli krivičnu prijavu zbog nelegalne gradnje, mještana i lokalnih i državnih inspekcija na desetine radnika privode kraju unutrašnje i spoljašnje radove na ovom objektu. Imajući u vidu iskustva, osnovano sumnjama da veći broj radnika nema odgovarajuće dozvole za rad u Crnoj Gori.Ovakvo drsko ponašanje kako investitora tako i izvođača radova nedvosmileno upućuje da je u pitanju korupcija u koju su uključeni i najviši državni oragni, kako inspekcijski tako i istražni“, tvrde u NVO Južni Jadran.

Podsjećamo da je NVO Južni Jadran podnio osnovnom državnom tužiocu inicijativu za pokretanje istražnog postupka i podnošenje krivičnih prijava protiv Popovića, zbog, kako je navedeno “nedozvoljene gradnje Depadansa hotela Delfin u Bijeloj i više krivičnih djela u sticaju”.

“Čedomir Popović, kao investitor, je bez potrebnih dozvola i saglasnosti, na katastarskoj parceli 582/2 KO Bijela, LN 238, u zoni Morskog dobra, prvo porušio pomoćne poslovne i sportske objekte, a zatim započeo izgradnju podzemne garaže i depadansa hotela Delfin od oko 2000 kvadrata. Izgradnja objekta je u završnoj fazi, a Popović do sada nije dobio UT uslove niti građevinsku dozvolu”, navodi Nada Popović predsjednica NVO Južni Jadran.

Ona tvrdi da je zemljište na kojem Popović privodi kraju bespravnu gradnju, u zoni Morskog dobra i nije svojina preduzeća „Carine“ doo i Popovića, već ima status korišćenja. Navodi i da je objekat i zemljište Popović, 2011. godine opteretio hipotekom kod Hypo alpe adria – lizing za pet miliona eura pošto je prethodno zemljšte nezakonito preveo iz statusa korišćenje u status svojina, za što nije imao saglasnost nadležnog državnog organa i Hypo lizing-a .Popović je nezakonitom promjenom statusa zemljšta iz korišćenja u vlasništvo obmanuo i procjenitelje koji su radili procjenu za Hypo lizing, ističe Popović navodeći da su dokaze za njihove tvrdnje podnijeli ODT u Herceg Novom.

Zloupotreba službenog položaja

Na osnovu uvida u raspoloživu dokumentaciju postoji osnovana sumnja da su odgovorni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, na zahtjev Čedomira Popovića, pokrenuli mehanizam i fiktivno raspisali 30. 12. 2014. Nacionalni Konkurs , za idejno rješenje depadansa hotela Delfin, iako su bili u saznanju da je Popović već započeo izgradnju objekta, navodi Popović.

“Cilj je bio da se Popoviću omogući post festum dobijanje građevinske dozvole, iako su u Ministarstvu bili u saznanju da se objekat gradi bez UT uslova i da nema građevinsku dozvolu, kao i da je zemljištu na kome gradi nije vlasništvo preduzeća „Carine“ i da se isto nalazi u zoni Morskog dobra. Na taj način su odgovorni iz Ministarstva održivog razvoja izvršili krivično djelo zloupotrebe službenog položaja sa više krivičnih djela u sticaju”, zaključuje Popović.

Bonus video: