"Privatnu zemlju hoće da proglase privatnijom"

Predstavnik grupe građana iz Petrovca i Bara Vido Zenović rekao je da ako se predlog zakona usvoji svakome iz vlasti može pasti na pamet da uzme bijo čiju zemlju
34 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2015. 13:46h

Fejsbuk grupa „Naše ognište“ i grupa građana iz 11 crnogorskih opština traže povlačenje dopuna zakona o eksproprijaciji iz skupštinske procedure i pozvali su su poslanike da ne dozvole da se privatnu imovinu koja je u vlasništvu porodica po 300 godina ekspropriše radi nove privatizacije.

Dopunama zakona o eksproprijaciji Vlada predlaže da država može upisati pravo svojine nad nekom nepokretnošću čim na snagu stupi odluka kojom je utvrđen javni interes u oblasti od strateškog značaja za ekonomski razvoj ili za realizaciju projekata koji doprinose smanjenju javnog duga.

Sporni akt danas je bio na dnevnom redu sjednice zakonodavnog obora, ali je rasprava o njemu odložena jer je ministar finasija Radoje Žugić službeno odsutan van zemlje. On boravi u Vašingtonu gdje prisustvuje redovnim proljećnim sastancima Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fejsbuk grupa „Naše ognjište“ i grupa građana iz 11 crnogorskih opština ( Bar, Ulcinj, Petrovac, Budva, Herceg Novi, Tivat, Podgorica , Nikšić, Biljelo Polje, Berane, Mojovac i Rožaje) bili su na sjednici zakonodavnog odbora gdje su poslanicima podnijeli podnesak u kome su ih pozvali da se prilikom glasanja vode principima struke, morala i dobrim kućnim vaspitanjem. Nakon toga su organizovali konferenciju za novinare.

„Ovim predlogom se vrši pravno nasilje prema vlasnciima nepokretnosti širom Crne Gore. Zaštitinik ljudskih prava (ombudsman) kazao je da je predlog protivustavan. Zbog ovoga je naraslo veliko nezadovoljstvo, a ostaćemo budni i pratiti šta se sve dešava po ovom pitanju. Tražimo da se predlog povuče iz procedure i da se napravi dobra zakonska osnova za privačenje investitora", kazao je novinarima predstavnik Fejsbuk grupe „Naše ognjište“ Božidar Čarmak.

Predstavnik grupe građana iz Petrovca i Bara Vido Zenović rekao je da ako se predlog zakona usvoji svakome iz vlasti može pasti na pamet da uzme bijo čiju zemlju.

Delegacija EU u Crnoj Gori ukazala je Vladi Crne Gore da je prilikom predlaganja izmjena Zakona o eksproprijaciji dužna da poštuje međunarodne obaveze, uključujući i one koje proističu iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, iz Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i da uzme obzir relevantnu sudsku praksu Evropskog suda za ljudska prava.

Vladin predlog nema podršku opozicje i manje članice vladajuće kolaciji SDP- a.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić kazao je da je vladin predlog bez presedana i takav model zahvatanja u privatno vlasništvo primjenjivan je u staljinizmu, a da u socijalističkoj Jugoslaviji nije bilo takvog zahvatanja u privatnu svojinu.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović ranije je rekao da predlog dira u Ustavom zagarantovano pravo građana na privatnu svojinu i da država treba biti oprezna po tom pitanju. Predsjednik skupštinskog obora za ekonomiju Aleksandar Damjanović (SNP) je ocijenio je da se njime uvodi pravna nesigurnost za ranije vlasnike eksproprisane imovine i da obrazloženje da se predlogom želi smanjiti javni dug ne može biti opravdanje.

"Privatnu zemlju hoće da proglase privatnijom"

Predstavnik grupe građana iz Kotora i Tivta Dragan Šepelj kazao da Vlada hoće da „privatnu zemlju proglasi još privatnijom“.

„Hoće da privatni investitori sa egzotičnih destinacija budu poželjniji od mještana. Ovo je pitanje cijele Crne Gore. Za sada je aktuelno primorje, a za koju godinu doći će na red i druge djelovi države“, rekao je Šepelj.

On je kazao da se mještanima Buljarice u ime investitora koji hoće njihovu zemlju obratila advokat Ana Kolarević koja je sestra premijera Mila Đukanovića, dok DUP za to područje radi firma njihovog brata Aca Đukanovića.

„Konačne odluke donosi Vlada kojom predsjedava Milo Đukanović.Pitam se da li se ovako nešto događa u afričkim zemljama u kojima vlada bezakonje. U razvijenoj Evropi kojoj stremimo za ovako nešto nijesam čuo“ kazao je Šepelj.

Predstavnik grupe građana iz Bara Savo Vujošević kazao je da se nada da će kod vlastodržaca preovladati razum i da će donositi odluke u korist građana.

Galerija

Bonus video: