Gorivo skuplje za sedam centi

Dopuna Uredbe stupila je na snagu danas, pa će, shodno tome, litar eurosupera 98 narednih 15 dana koštati 1,31 eura, dok će cijena eurosupera 95 biti 1,27 eura
24 komentar(a)
gorivoo_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
gorivoo_1, Foto: L.ZEKOVIĆ
Ažurirano: 20.04.2015. 11:10h

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći će biti skuplje sedam centi po litru, kao rezultat Vladine odluke da u cijene naftnih derivata uključi naknadu za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta.

"Naknada za izgradnju autoputa i finansiranje reprezentativnog sporta od sedam centi po litru je sastavni dio kalkulativnog obračuna, što je imalo za posljedicu povećenje dozvoljenih maksimalnih vrijednosti naftnih derivata koji su obuhvaćeni Uredbom o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata", saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Dopuna Uredbe stupila je na snagu danas, pa će, shodno tome, litar eurosupera 98 narednih 15 dana koštati 1,31 eura, dok će cijena eurosupera 95 biti 1,27 eura.

Eurodizel će koštati 1,15 eura, lož ulje za veleprodaju 1,11 eura, a lož ulje za grijanje 83 centa.

Posljednje promjene cijena goriva bile su 24. marta kada je eurosuper 98 poskupio jedan cent.

Maksimalne maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori usklađuju se svakog drugog ponedjeljka u zavisnosti od promjene cijena naftnih derivata na međunarodnom tržištu (Mediterranean Platt's Ground) i valutnog odnosa eura i američkog dolara.

Naredni obračun je, prema Uredbi o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata, 4. maja, a eventualno izmijenjene vrijednosti naftnih derivata važiće od 5. maja.

Bonus video: