Inflacija u martu jedan odsto

U Crnoj Gori u martu su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bile u prosjeku više 0,9 odsto
0 komentar(a)
Inflacija, Foto: Shutterstock
Inflacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.04.2015. 10:26h

Mjesečna inflacija u martu, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je jedan odsto, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali rast cijena goriva i maziva, povrća, voća, odjeće, obuće i mesa.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u kategorijama odjeća i obuća 3,1 odsto, prevoz 2,9 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,4 odsto, alkoholna pića i duvan 0,9 odsto, rekreacija i kultura 0,7 odsto, zdravlje 0,5 odsto, pokućstvo i rutinsko održavanje stana i ostali proizvodi i usluge po 0,4 odsto i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen u grupi hoteli i restorani 0,4 odsto.

Cijene u kategorijama komunikacije i obrazovanje ostale su na februarskom nivou.

Godišnja deflacija u EU u martu je iznosila 0,1 odsto, kolika je bila i u eurozoni.

U Crnoj Gori u martu su potrošačke cijene, mjerene HICP-om, u poređenju sa istim mjesecom prošle godine bile u prosjeku više 0,9 odsto.

Pozitivne godišnje stope inflacije u martu zabilježene su u grupama odjeća i obuća 5,7 odsto, hrana i bezalkoholna pića 3,6 odsto, zdravlje 2,6 odsto, rekreacija i kultura 2,2 odsto, alkoholna pića i duvan 2,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,7 odsto, ostali proizvodi i usluge jedan odsto i komunikacije 0,1 odsto.

Negativne godišnje stope zabilježene u kategorijama prevoz 5,6 odsto, hoteli i restorani 0,6 odsto i pokućstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto.

Bonus video: