Muke radnika Autoprevoznog: Štrajk glađu zbog staža

Nadamo se da će Opština i predsjednik Veselin Grbović riješiti naš problem“, naveo je Đikanović
133 pregleda 0 komentar(a)
Milosav Đikanović, Foto: Svetlana Mandić
Milosav Đikanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.04.2015. 05:47h

Bivši radnici nekadašnjeg nikšićkog preduzeća Autoprevozno danas će početi sa štrajkom glađu zbog, kako tvrde, neobračunatih 10 godina radnog staža zbog čega dobijaju umanjene penzije.

“Dobijamo od 112 do 170 eura, jer nam firma nije uplatila deset godina radnog staža od 1998. godine”, kazao je Milosav Đikanović u ime njih desetorice koji će štrajkovati.

Prema njegovim riječima, obišli su sve nadležne institucije i resorna ministarstva i svi su im kazali da je Tehnobaza, koju je formirala Opština od imovine Autoprevoznog, obavezna da im poveže radni staž. Zbog toga, njih desetorica svakodnevno protestuju ispred Tehnobaze već 14 dana.

“To su mogli i morali da nam uplate od stečajne mase jer je nepokretna imovina prodata za oko 900 hiljada eura, a pokretna za približno toliki iznos. Umjesto toga imamo mizerne penzije, krepavamo od gladi, isključuju nam struju”, kazao je Đikanović i dodao da su 2006. godine poslati na Biro rada odakle su primali po 33 eura.

Tada je Autoprevozno otišlo pod stečaj, a Opština Nikšić je postala većinski vlasnih Tehnobaze. Na posljednjoj sjednici SO Nikšić usvojena je odluka da Opština od Tehnobaze preuzme dug od 28,5 hiljada eura, na ime neplaćenih poreza i doprinosa.

“Nadamo se da će Opština i predsjednik Veselin Grbović riješiti naš problem“, naveo je Đikanović.

Izvršni direktor Tehnobaze Radojica Lazović kazao je da mu je žao što ta grupa radnika ima male penzije, ali da to preduzeće ne može da im pomogne jer su sve obaveze prema njima ispunjene.

Osigurani na minimalac

„Svim radnicima koji su 1. januara 1998. godine do uvođenja stečaja bili radnici Autoprevoznog povezan je radni staž i uplaćeni porezi i doprinosi na minimalnu cijenu rada što je odredila stečajna uprava“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, 98 radnika je tužilo Tehnobazu po tom osnovu i izgubilo spor.

Bonus video: