Ističe tender: Da li Boksiti idu Unipromu

Ponuđači nisu mogli znati najvažniju informaciju - uslove za koncesiju. O tome odlučuje Vlada
0 komentar(a)
Rudnici boksita, protest, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudnici boksita, protest, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.04.2015. 05:40h

Četvrti tender za prodaju imovine Rudnika boksita u stečaju, po cijeni od 8,5 miliona eura, ističe danas u 11 časova a otvaranje ponuda je u 12.

Među potencijalnim investitorima, saznaju “Vijesti”, nepoznanica je budući ugovor o koncesiji koji bi kupac morao sa Vladom da zaključi, nezavisno od prodaje imovine iz stečajne mase.

Vrijednost Rudnika boksita bez odobrene povoljne koncesije, maltene, ravna je nuli u bilo kakvom profitabilnom biznisu, a malo koji investitor je spreman izdvojiti nešto manje od devet miliona kada do kraja nisu definisani uslovi.

Prema informacijama “Vijesti”, ima onih koji bi se prijavili, ali se pitaju zašto izvjesnost u pogledu uslova koncesije nije jedan od podataka koji na tenderu za prodaju imovine nije dostupan svim zainteresovanim kupcima.

Među potencijalnim investitorima posljednjih par mjeseci figurira Uniprom nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, koji već devet mjeseci ima status povlašćenog investitora i ubira prihode od prodaje aluminijuma, iako još nije platio imovinu KAP-a. Uplatio je samo polovinu od 28 miliona eura. Iz Uniproma su i zvanično prije dvije sedmice saopštili da su zainteresovani za Boksite.

Pojedini među potencijalnim stranim investitorima za Rudnike boksita s pravom se sada pitaju da možda Uniprom nema neka „obećanja“ ili „uvjeravanja“ iz izvršne vlasti o budućoj koncesiji, jer ta kompanija, na prethodna tri propala tendera, nije ni iskazivala interes za kupovinu imovine Boksita.

Stečajna uprava je podatke o imovini Boksita poslala na više adresa u Mađarskoj, Poljskoj, Turskoj i drugim investitorima koji su se do sada interesovali za kupovinu.

Predmet tendera o prodaji imovine stečajnog dužnika Rudnici boksita iz Nikšića je pokretna i nepokretna imovina stečajnog dužnika. Ugovor o koncesiji naknadno se u odvojenom postupku potpisuje sa Ministarstvom ekonomije.

“Svaki novi investitor koji namjerava vršiti eksploataciju rude crvenog boksita mora sa Vladom Crne Gore kao koncedentom zaključiti ugovor o koncesiji u skladu sa zakonom”, saopšteno je “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Stečaj u Rudnicima boksita pokrenut je 19. novembra 2013. zbog duga od 1,6 miliona CKB-u. U prvom kvartalu 2014. proglašen je bankrot, a kompanija je ostala dužna oko 130 miliona eura.

Na trećem poništenom tenderu dvije neispravne uslovne ponude poslale su mađarska firma Vagon Impex i nikšićki Neksan. Neksan će, po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, rukovoditi proizvodnjom do 21. aprila, kada ističe ugovor. Iz te kompanije su saopštili da neće poslati investicionu ponudu na tender koji je u toku.

Na prethodnom tenderu stečajnoj upravi obraćale su se i dvije turske firme „Cagn Parlaktuna“ iz Ankare i „Halil Demire“, koje su iskazivale interes za imovinu nikšićke kompanije, ali one tada nijesu poslale ponude.

Boksiti plaćali 100.000

Iz Ministarstva ekonomije su objasnili da su Vlada i Rudnici boksita 2005. godine zaključili ugovor o koncesiji, kojim je produžava stečeno pravo na eksploataciju rude do 2025. godine, ali da on neće važiti za novog vlasnika.

Na pitanje koliko Boksiti godišnje plaćaju državi po osnovu ove koncesije, kao i da navedu podatke za 2014. i 2013. godinu, iz Ministarstva su odgovorili da je ugovorom određena fiksna koncesija od 100.000 eura godišnje”.

“Dakle, ukupno 200.000 eura za 2013. i 2014”, naveli su iz Ministarstva ekonomije.

Bonus video: