Izdavanje Svetog Stefana: Da li je država na gubitku?

Ukoliko predmetni Aneks ne bude usvojen u Skupstini Crne Gore, sve tri strane potpisnice osnovnog Ugovora zajedno bi razmatrale buduce korake u radu
61 pregleda 4 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Sveti Stefan, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.04.2015. 17:48h

Tačno prije godinu, skupštinski odbor za ekonomiju usvojio je aneks ugovora o zakupu Svetog Stefana. Ipak, do danas se taj akt nije našao na dnevnom redu plenuma pošto nema većinu, jer DPS i SDP ne mogu da se dogovore oko smanjenja zakupa i produženja roka na koji se ovo elitno ljetovaliste daje kompaniji Adriatik propertis.

Dok u SDP-u ćute na ovu temu, DPS najalvjuje da će poslanici vjerovatno u maju raspravljati o aneksu. Opozicija je već najavila da neće glasati za njega.

Kompanija Adriatik propertiz godišnje zakup Svetog Stefana plaća milion i 120 hiljada eura. To je pola miliona eura jeftinija kirija od one koja je dogovorena prilikom izdavanja najluksuznijeg ljetovališta u Crnoj Gori. Smanjenje zakupa za trećinu odobrila je Budvanska rivijera, koja je vlasnik izdatih hotela. Shodno Aneksu Ugovora o zakupu Hotela Sveti Stefan usvojenom na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara Hotelske grupe Budvanska rivijera u januaru 2013., kompanija Aman Resorts uredno izmiruje obaveze po tom osnovu To ne bi bilo sporno, da Aneks Ugovora o zakupu nije u skupštinskoj proceduri. Zbog toga što je investitor tražio i produženje perioda zakupa sa 30 na 42 godine, aneks, pored Vlade, mora da odobri i nacionalni Parlament. Pitanje je kako će se smanjenje kirije opravdati, ako poslanici ne usvoje aneks.

Ukoliko predmetni Aneks ne bude usvojen u Skupstini Crne Gore, sve tri strane potpisnice osnovnog Ugovora zajedno bi razmatrale buduce korake u radu. Politička podrška aneksu ugovora je neizvjesna, što potvrđuje činjenica da se taj akt duže od godinu nalazi u skupštinskoj proceduri. Ni vladajuće partije, ni Vlada nisu tražile da se o njemu glasa na plenumu. Opozicija je već najavila da će glasati protiv. "Aneks sporazuma nije na plenumu zato sto nije obezbjeđena većina i to je način funckionišanja ove vlade", smatra Goran Tuponja iz Pozitivne. "Očigledno da DPS i SDP imaju probleme, jer bilo je štetnjih poslova, ali kad se mogu dogovoriti oko zajedničke korupcije, sve je bilo u redu", saopštio je Milutin Đukanović (DF). Aneks bi na dnevni red Skupštine mogao stići u maju, najavljuju iz DPS-a. "Ambicija ministarstva turizma i održivog razvoja je bila da se postigne najveći stepen usaglašenosti i da DPS i SDP zajednički donesu odluku po tom pitanju. Koji je stepen usaglašavanja vidjećemo prilikom skupštinske rasprave", kazao je za TV Vijesti Tarzan Milošević (DPS).

SDP za sada ćuti o ovoj temi. Predsjednik odbora za ekonomiju, na kojem se tačno prije godinu, raspravljalo o aneksu ugovora, podsjeća na stav manje članice vladajuće koalicije. SYNC5: "Ja ću podsjetiti da je za odluku glasalo 6 poslanika, 4 DPS, 2 BS i grupe 4 partije, dok smo mi bili protiv, a nismo imali izjasnjenje SDP", kazao je Aleksandar Damjanović, predsjednik odbora za ekonomiju (SNP). Iz Vlade ponavljaju da je važno usvojiti aneks, jer bi to značilo i nova ulaganja.

"Jer su već sredstva obezbjeđena od 37 miliona eura. I da država na osnovu tih investicija ima dodatne prihode, porezi, doprinosi, zapošljavanje i ostalo sto vuku dobre investicije", kazao je Predrag Jelušić iz Ministarstva turizma i održivog razvoja. Ovo je drugi put da je Vlada Skupštini dostavlja aneks ugovora. Prethodni je 2013. povukla iz procedure kada je bilo jasno da nema većinu, a onda početkom prošle godine poslanicima dostavila identičan predlog. Vlada je početkom 2007. godine hotele Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža dala u zakup na 30 godina singapurskoj kompaniji Aman Resorts. Posao je 2008. preuzeo Adriatic propertis, u vlasništvu grčke Restis grupe, dok je Aman ostao operater hotela.

Bonus video: