Može da se zaustavi namještanje tendera

“Kompanije će više moći da koriste pravne mehanizme da bi se zaštitile i da se stvori zdrava konkurencija. I da imamo državne organe koji su spremni da se drže slova zakona, a ne kao do sada da tendere prilagođavaju onima za koje unaprijed znamo da će da ih dobiju“, rekao je Vuk Maraš
2 komentar(a)
MANS tribina, Foto: Jadranka Ćetković
MANS tribina, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 18.04.2015. 19:21h

Inspekcija za javne nabavke dobija velika ovlašćenja izmjenama Zakona o javnim nabavkama, koje stupaju na snagu početkom maja, jer prati i sprovođenje ugovora. To znači da se stvaraju pretpostavke da se zakonitije sprovode javne nabavke, ocijenjeno je na tribini u Bijelom Polju, na kojoj su ponuđači i naručioci nabavki upoznati sa novinama u zakonu.

“Kompanije će više moći da koriste pravne mehanizme da bi se zaštitile i da se stvori zdrava konkurencija. I da imamo državne organe koji su spremni da se drže slova zakona, a ne kao do sada da tendere prilagođavaju onima za koje unaprijed znamo da će da ih dobiju“, rekao je predstavnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš, poručujući da će MANS pomoći u otkrivanju nezakonitosti.

Predstavnik državne Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki pozvao je službenike da zakon sprovode kako treba da se ne bi tenderi poništavali. Prema novom zakonu, takse za žalbe koje se usvoje neće se vraćati ponuđačima iz budžeta države već institucija koje su zakon prekršile, što je jedna od finansijskih sankcija za one koji krše zakon. „Novina je i niz antikorupcijskih pravila, koja su unaprijeđena i koja će pomoći da se postupci sprovode zakonito“, kazao je Maraš, ali ukazuje da bez političke volje da se zakon sprovodi sve pada u vodu.

Javnu tribinu organizovali su MANS i Uprava za javne nabavke uz podršku britanske ambasade i EU i uz pratnerstvo sa tom opštinom.

Slične tribine narednih dana biće održane u Baru i Podgorici.

Bonus video: