Nesagledive posljedice po građane ako se dugovi za ljekove hitno ne izmire

Nije realno da se Montefarm zaduži, jer Vlada nije dala garancije. Vraćanje duga planirano drugačije, smatra Đikanović
430 pregleda 3 komentar(a)
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
apoteka, ljekovi, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.04.2015. 17:37h

Udruženje veledrogerija, koje tržište snabdijeva ljekovima, smatra da Vladini zaključci da se Montefarm kreditno zaduži oko 15 miliona eura da bi im se isplatio dio novca, koji Fond zdravstva duguje za isporuku ljekova, neće riješiti problem jer Vlada nije zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi garancije za kredit.

To je „Vijestima“ kazao predstavnik Udruženja veledrogerija Sreten Đikanović.

Ovogodišnjim budžetom definisano je da Vlada može izdati 101 milion garancija za četiri projekta, među kojima nema Montefarma.

Snabdjevači traže da im Vlada hitno isplati 17 miliona duga, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku ljekova apotekama. Upozoravaju da bi to dovelo do apsolutne nestašice ljekova u Crnoj Gori.

Tih 17 miliona je dospjeli dug za naplatu od ukupno 24 miliona, koliko Fond duguje veledrogerijama. To su nagomilane obaveze za prethodne tri godine.

„Montefarm ne može ostvariti kredibilitet kod banaka da bi dobio kredit od 15 miliona po kamati do tri odsto. Pogotovo ako se zna da mi plaćamo za ove dugove kamate po stopi od sedam do osam odsto. Kredit Montefarm može dobiti samo uz garancije Ministarstva finansija, koje očigledno nije mnogo zainteresovano da riješi problem iako je samo njihovom "greškom" došlo do nemogućnosti isplate iz ovogodišnjeg budžeta što je Skupština amandmanom omogućila“, kazao je Đikanović.

On je istakao da im nije važno koju će metodu Vlada primijeniti, već da se dugovi hitno izmire pošto posljedice mogu biti nesagledive po građane. To iz razloga što su neki proizvođači već obustavili isporuke ljekova zbog duga.

„Isplata starih dugovanja može riješiti problem kratkoročno. Za uredno snabdijevanje dugoročno je potrebno sistemski riješiti tržište ljekova dobrim planiranjem potreba. Crna Gora troši najmanje novca po glavi stanovnika za ljekove u regionu. Treba hitno pristupiti uvođenju sistema referentnih cijena, što podstiče konkurenciju među proizvođačima”, kazao je Đikanović.

Zaključcima Vlade je definisano da se 15 miliona Montefarmu isplati naredne godine, mimo redovnog budžeta fonda. Ovogodišnjim budžetom je, međutim, definisano da se Vlada zaduži do iznosa od 671 milion (amandman vladajuće koalicije DPS-SDP) između ostalog i za sve dospjele neizmirene obaveze Fonda od 36 miliona.

Što bi Montefarm uzimao kredit kada se Vlada već zadužila 36 miliona za isplatu dugovanja

Predsjednik skupštinskog Odbora za zdravstvo Zoran Jelić (DPS), koji je potpisnik amandmana, na pitanje “Vijesti” da li treba da se zaduži Montefarm 15 miliona kad se Vlada već zadužila 36 miliona, kazao je da su DPS i SDP amandmanom omogućili zaduženja, a da je interna stvar Ministarstva, fonda i Montefarma kako će da riješi to pitanje”.

“Postoji budžetska pozicija da se novac isplati, a kojom će se tehnikom isplatiti ne ulazim u to. Kredit Montefarma nije novo zaduživanje, već da kažem računovodstvena tehnika tri institucije”, smatra Jelić.

Poslanik Damir Šehović (SDP), koji je pokrenuo priču u Skupštini da se riješi pitanje dospjelih obaveza Fonda, juče nije želio da govori na tu temu.

Ćute, a prijeti nestašica ljekova

Vijesti” su juče iz Ministarstva zdravlja, kojim rukovodi Budimir Šegrt, obaviještene da se “neće oglašavati” na temu plaćanja duga prema veledrogerijama.

U zakonu o zdravstvenoj zaštiti, za čije su sprovođenje zaduženi, precizirano je u članu 18 stav 2 da “građanin ima pravo na informisanje i obavještavanje o svim pitanjima koja se odnose na njegovo zdravlje”. Zbog ovog problema prijeti nestašica ljekova.

„Vijesti“ su pitale ministarstvo da objasne zašto su prihvatili da se zaduži Montefarm kad je novac već u ovogodišnjem budžetu i da li su dobili objašnjenje od Ministarstva finansija gdje će da potroši 36 miliona novca Fonda.

Pitanja su i kad će se Montefarm zadužiti i kako će da riješe pitanje ostatka duga prema veledrogerijama koji će dospjeti na naplatu.

“Dio novog zaduženja da usmjere u plaćanje duga fonda”

Ministarstvo finansija je ranije obavijestilo veledrogerije da im ne može platiti dug jer postoji “tehnička greška” u budžetu na stavci za otpis dugova fonda gdje piše samo jedan euro. Ministarstvo je saopštilo da je to propust poslanika koji su amandmanom predvidjeli plaćanje duga fonda iz kredita, a to je uradila vladajuća koalicija.

Predsjednik Odbora za ekonomiju Aleksandar Damjanović kazao je da „tehnička korekcija“ nije bila potrebna 2013. kada u budžetu na rashodnoj strani za garancije nije planiran ni euro, a te je godine isplaćeno 102 miliona garancija za kredite KAP-a bez rebalansa.

Smatra da Vlada u slučaju duga veledrogerijama ne treba da primijeni duple aršine, već da plati dug.

„Oni koji prosipaju krokodilske suze zbog nelikvidnosti privrede trebalo bi da budu posljednji koji je podstiču odbijanjem da plate 36 miliona koje su prikazali u ovogodišnjoj emisiji obveznica, a da im dlaka sa glave ne pomišlja da dio novog zaduženja usmjere u plaćanje nespornog duga fonda. Kakav se signal daje ostalim dužnicima kada država ne želi da plaća svoj dug nije potrebno komentarisati“, kazao je Damjanović.

Bonus video: