Rok za podnošenje prijave za porez na dohodak fizičkih lica ističe 30. aprila

"Godišnju poresku prijavu podnosi i pojedinac koji je u prošloj godini ostvario dohodak po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad 720 eura", kazali su iz PU
141 pregleda 0 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.04.2015. 11:46h

Zakonski rok za podnošenje poreske prijave za porez na dohodak fizičkih lica za prošlu godinu ističe 30. aprila.

Iz Poreske uprave (PU) su saopštili da su prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak fizičkih lica dužni da podnesu pojedinci koji su u prošloj godini ostvarili dohodak po osnovu samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju, zatim imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka i prihoda iz inostranstva.

"Godišnju poresku prijavu podnosi i pojedinac koji je u prošloj godini ostvario dohodak po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupan mjesečni bruto iznos iznad 720 eura", kazali su iz PU.

Pojedinci koji obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost - preduzetnici, izuzev onih koji se oporezuju u paušalnom iznosu, obavezni su da utvrde svoju poresku obavezu i da je prijave PU podnošenjem godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih lica.

Uz prijavu su, kako su saopštili iz PU, dužni da dostave i bilanse stanja i uspjeha i istovremeno uplate obračunati porez.

"Obračun godišnjeg poreza na dohodak obavlja se primjenom stope od devet odsto na oporezivu osnovicu", zaključili su iz PU.

Bonus video: