Skuplje sedam centi: Nova taksa za gorivo već u utorak

Sa novom taksom sve vrste goriva u Crnoj Gori biće skuplje nego u BiH čak i do 22 centa
0 komentar(a)
gorivoo_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
gorivoo_1, Foto: V.BELOJEVIĆ
Ažurirano: 17.04.2015. 17:55h

Nova taksa na gorivo od sedam centi važiće od utorka 21. aprila, jer će u ponedjeljak Službeni list objaviti vladinu uredbu. Taj dan je i redovni obračun maloprodajnih cijena goriva.

Vlada je u četvrtak izmijenila uredbu o određivanju maloprodajne cijene goriva, kojim je uvela naknadu za “izgradnju autoputa Bar - Boljare i za reprezentativni sport”. Navedeno je da će za sedam centi da poskupe super 95 i 98, eurodizel i lož ulje, a plin za vozila nije pomenut.

Uredba stupa na snagu danom objavljivanja, a mogla bi da važi i od utorka kada je sljedeće usklađivanje cijene, ako do tada izađe Službeni list. Vlada očekuje da bi od ove naknade mogla prihodovati 9 miliona godišnje.

Ovo znači i da će uskoro sve vrste goriva biti značajno skuplje nego u Bosni i Hercegovini, djelimično skuplje nego u Srbiji, dok će izjednačiti sa Hrvatskom u kojoj je prosječna plata za 50 odsto veća od crnogorske.

Super 95 sada u Crnoj Gori košta 1,2 eura, odnosno 1,27 sa novom taksom. Time bi čak za 22 centa bio skuplji nego u BiH, za devet nego u Srbiji a za jedan cent nego u Hrvatskoj. Super 98 sada bi sa novom taksom koštao 1,31 euro i bio bi za 21 cent skuplji nego u BiH, za devet u odnosu na Srbiju a za dva centa jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Euro dizel bi sa novom taksom iznosio 1,15 eura, a to je za 11 centi skuplje nego u BiH, za pet centi jeftiniji nego u Srbiji a za dva centa nego u Hrvatskoj. Pitanje je kako će ove cijene pred ljetnju sezonu uticati na budžet jer bi turisti mogli puniti rezervoare tamo gdje je jeftinije. U uredbi nije navedeno koliko će od ova naknade ići za autoput, a koliko za “reprezentativni sport”.

Bonus video: