Prebacuju krivicu za dug za ljekove

Ministarstvo ne može da plati dug veledrogerijama “zbog greške u budžetu” za koje krive DPS i SDP koji su dodali amandman
66 pregleda 1 komentar(a)
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ljekovi, tablete, antibiotici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.04.2015. 18:27h

Zašto je predloženo da se državna apotekarska ustanova Montefarm zaduži 15 miliona kako bi se isplatio dio novca koji Fond zdravstva duguje snabjevačima ljekova, iako je taj novac opredijeljen u ovogodišnjem budžetu pitanje je na koje odgovor “Vijesti” nijesu juče mogle dobiti iz Ministarstva finansija. Nije stigao ni odgovor iz Ministarstva zdravlja zašto su pristali na taj predlog.

U Ministarstvu finansija kojim rukovodi Radoje Žugić, naveli su zvanično za “Vijesti” da je predlog o zaduženju Montefarma upućen iz Ministarstva zdravlja kojim rukovodi Budimir Šegrt.

U informaciju o neizmirenim obavezama za ljekove, koju je Vlada usvojila, piše da je rješenje o zaduženju Montefarma predlog Ministarstva finansija.

Snabdjevači ljekova tražili su od Vlade da im hitno isplati 17 miliona eura koliko im Fond zdravstva duguje, jer će u suprotnom biti prinuđeni da obustave isporuku ljekova apotekama. Upozoravaju da bi to dovelo do apsolutne nestašice ljekova u Crnoj Gori.

Tih 17 miliona je dospjeli dug za naplatu od ukupno 24 miliona, koliko Fond duguje veledrogerijama. To su nagomilane obaveze za prethodne tri godine.

Udruženje veledrogerija je o tom problemu obavijestilo premijera Mila Đukanovića, Žugića i Šegrta. Tražili su pomoć i od predsjednika skupštinskog odbora za ekonomiju Aleksandra Damjanovića. Ovogodišnjim budžetom je, međutim, definisano da se Vlada zaduži do iznosa od 671 milion (amandman koalicije DPS-SDP) između ostalog i za dospjele obaveze Fonda zdravstva od 36 miliona u koje su uračunata dugovanja prema veledrogerijama koja su tada bila 15,8 miliona.

Ministarstvo finansija je ranije obavijestilo veledrogerije da im od zaduženja ne mogu platiti dug jer postoji “tehnička greška” u budžetu na stavci za otpis dugova Fonda zdravstva piše samo jedan euro.

Na pitanje “Vijesti” kako je moguće da je došlo do “tehničke greške” i ko je za to kriv, iz Ministarstva finansija su kazali da je tih 36 miliona “uključeno u ovogodišnji budžet kroz amandmansko djelovanje u Skupštini i da je na isti način trebalo korigovati i stavke kod Fonda, što većina koja ga je izglasala nije uradila”.

„Vijesti“ čekaju odgovore iz Ministarstva zdravlja, Fonda za zdravstvo i Montefarma u vezi sa problemom isplate novca za nabavku ljekova i mogućom obustavom isporuke ljekova.

Bez preciznog odgovora o 36 miliona eura

U Ministarstvu finansija nijesu dali precizan odgovor na pitanja zašto je u odluci o zaduživanju za ovu godinu navedeno i tih 36 miliona za otplatu duga Fonda zdravstva i da li je prilikom emisije obveznica kroz prospekt iskazano tih 36 miliona.

“Ministarstvo finansija se zadužilo 500 miliona od čega 398 miliona za refinsiranje javnog duga, a ostatak za pokriće tekućeg deficita i fiskalnu rezervu“, odgovor je Ministarstva. „Vijesti“ saznaju da je u prospektu iskazano 36 miliona za potrebe Fonda.

Bonus video: