Marković: Nepovoljni uslovi opsluživanja aviona MA u Beogradu

“Tokom prošle godine smo prevezli tri odsto više putnika u odnosu na 2013. na tržištu Srbije, što je zaista za pohvalu imajući u vidu da smo imali znatno izmijenjenu tržišnu situaciju u odnosu na sve ranije godine”, podsjetio je Marković
80 pregleda 4 komentar(a)
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Avion Montenegro Airlinesa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.04.2015. 12:12h

Montenegro Airlines (MA) je u prošloj godini na dva strateški važna tržišta, Rusije i Srbije, prevezao jedan, odnosno tri odsto putnika više, dok na godišnjem nivou prevozi oko 550 hiljada ljudi, saopštio je komercijalni direktor nacionalnog avioprevoznika, Predrag Marković.

On je rekao da su u kompaniji zadovoljni ostvarenim rezultatom, jer su uspjeli da sačuvaju putnički potencijal pored svih problema, kao i da se trude da, u ovim teškim vremenima, sačuvaju bazu putnika, što je i najvažnije.

Prema njegovim riječima, turistička sezona u Crnoj Gori traje vrlo kratko, a MA saobraćaj koncipira na godišnjem nivou.

“Kao nacionalni avio-prevoznik nijesmo u prilici da 'stavimo ključ u bravu' u mjesecima van sezone i da saobraćamo samo u periodu visoke sezone, tako da je zaista veliki izazov poslovanje MA u današnje vrijeme“, kazao je Marković za Radio Crne Gore.

Generalno, kako je naveo, vremena za avio industriju su izuzetno teška. Ekonomska kriza definitivno utiče na poslovanje avioprevoznika i, prema riječima Markovića, malo je kompanija u svijetu koje posluju pozitivno.

“Tokom prošle godine smo prevezli tri odsto više putnika u odnosu na 2013. na tržištu Srbije, što je zaista za pohvalu imajući u vidu da smo imali znatno izmijenjenu tržišnu situaciju u odnosu na sve ranije godine”, podsjetio je Marković.

On je naveo da se pojavila praktično nova kompanija Air Serbia, sa veoma jakim strateškim partnerom, međutim i pored toga, putnici prepoznaju kvalitete MA, pa je njihova baza putnika na beogradskom aerodromu sve veća iz godine u godinu, a najbolji pokazatelj za to je prvi ovogodišnji kvartal gdje na tržištu Srbije imaju povećanje od čak 15 odsto putnika u odnosu na prošlu godinu.

“Ono što predstavlja problem kada je tržište Srbije u pitanju je komercijalna politika aerodroma Beograd prema MA, jer smo dobili izuzetno nepovoljne uslove opsluživanja naših aviona”, rekao je Marković.

To je, kako je precizirao, počelo od aprila prošle godine, kada su dobili aneks ugovora koji je značio povećanje troškova opsluživanja njihovih aviona za čak 50 odsto.

“Složićete se da je to dosta nelogično, jer mi iz godine u godinu bilježimo rast broja putnika a osnovna poslovna strategija nalaže da, kada neko bilježi rast broja putnika, da na neki način bude stimulisan od aerodroma, a ne obratno”, smatra Marković.

Na pitanje da prokomentariše odnos Vlade, kao većinskog vlasnika i resornog Ministarstva prema MA, Marković je odgovorio da resorno Ministarstvo treba da se aktivnije uključi u rješavanje problema u poslovanju nacionalnog avioprevoznika.

“Mi u Odboru direktora imamo predstavnika Vlade koji je prisutan na svim sjednicama i on je upoznat sa problemima sa kojima se susrijećemo, a tu prije svega mislim na nelojalnu konkurenciju sa tržišta Rusije kao i politiku aerodroma Beograd koja nije zasnovana na čistim komercijalnim parametrima”, precizirao je Marković.

Kada je riječ o otvaranju novih linija, Marković je rekao da imaju ograničavajuće faktore kada su u pitanju razvojni projekti.

“Upravo jedan od tih je i međudržavni ugovor sa pojedinim zemljama ka kojima realno postoji putnički potencijal. MA nema pravo letjenja iz Tivta prema Ukrajini, a svi ukrajinski turoperatori traže Tivat kao destinaciju ka kojoj žele da idu. Teško je prihvatiti činjenicu da iz svoje zemlje nemate pravo da letite sa jednog aerodroma prema drugoj državi, dok druga strana ima sve te mogućnosti”, smatra Marković.

Takođe, po međudržavnom sporazumu sa Bjelorusijom, MA nema pravo letjenja prema Bjelorusiji.

“Nacionalni avioprevoznik Bjelorusije ima dnevni let prema Tivtu. To su sve neki ograničavajući faktori na koje mi kao kompanija ne možemo da utičemo, ali smo išli sa inicijativama da se ti međudržavni sporazumi izmijene i da dobijemo proporcionalno pravo da obavljamo saobraćaj i vjerujem da će ministarstva saobraćaja i vanjskih poslova po tom pitanju pokrenuti neke procedure”, dodao je Marković. Govoreći o tačnosti i bezbjednosti u avio saobraćaju, Marković je podsjetio da su u kompaniji u potpunosti posvećeni tačnosti letova i bezbjednosti obavljanja saobraćaja. “Podatak da je preko 99 odsto saobraćaja obavljeno na vrijeme, odnosno da se svega jedan procenat letova obavi sa određenim kašnjenjem, dovoljan je pokazatelj koliko se pažnje posvećuje ovom segmentu poslovanja”, smatra Marković. To je ono što putnici, kako je dodao, prepoznaju i iz godine u godinu im ukazuju sve veće povjerenje. “Čak smo i od aerodroma Domadjedovo u Moskvi dobili mnogo priznanja kao jedna od najtačnijih kompanija sa tog aerodroma. Samo u sezoni imamo preko 20 letova sedmično ka toj destinaciji”, zaključio je Marković.

Bonus video: