Kavarić o tenderu za istraživanje nafte i gasa: Usaglašavanje ponuda u finalnoj fazi

Kavarić je kazao da je riječ o procesu u kojem Ministarstvo ekonomije, odnosno komisija koju je nominovala Vlada, ima ovlašćenje i obavezu da pokuša da popravi inicijalne ponude ponuđača
10 komentar(a)
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vladimir Kavarić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.04.2015. 09:48h

Vlada je u finalnoj fazi usaglašavanja ponuda koje se tiču tendera za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju i u narednim sedmicama očekuje završetak tog procesa, saopštio je ministar ekonomije, Vladimir Kavarić.

On je rekao da se nada da će Vlada narednih sedmica imati finalnu ponudu i uputiti je parlamentu.

"Sada se nalazimo u finalnoj fazi usaglašavanja ponuda i očekujem da ćemo narednih sedmica ovaj proces obaviti. Ako dođe do bilo kakvog kašnjenja javnost će biti pravovremeno obaviještena", rekao je Kavarić novinarima nakon konferencije Implementacija standarda kvaliteta u cilju jačanja konkurentnosti i internacionalizacije privreda CEFTA regiona, u Privrednoj komori (PKCG).

Vlada bi trebalo da dostavi parlamentu predlog ugovora i odluke o dodjeli koncesija na osnovu ponuda dostavljenih na tender, koji je zatvoren 15. maja prošle godine. Konačnu odluku o dodjeli koncesija donijeće Skupština.

Na tender za dodjelu ugovora o istraživanju i proizvodnji ugljovodonika u crnogorskom podmorju ponude su dostavila tri konzorcijuma, od po dvije kompanije. Ponudu su dostavili konzorcijumi koje čine američki Marathon Oil Corporation i austrijski OMV, italijanski Eni i ruski Novatek, kao i grčki Energean Oil & Gas i britanski Mediterranean Oil & Gas.

Kavarić je kazao da je riječ o procesu u kojem Ministarstvo ekonomije, odnosno komisija koju je nominovala Vlada, ima ovlašćenje i obavezu da pokuša da popravi inicijalne ponude ponuđača.

"To je važno, jer na bazi toga kako se taj proces definiše danas, ovaj biznis će se u Crnoj Gori razvijati narednih decenija", ocijenio je Kavarić.

Prema njegovim riječima, njihov cilj je da uključe što veći dio crnogorske teritorije i obezbijede što veći radni program jer je to u interesu da bi mogli da prepoznaju komercijalne mogućnosti podmorja sa aspekta nafte i gasa i uključe što više relevantnih firmi.

Na pitanje da li postoje favoriti, Kavarić je odgovorio da ne postoje ni u jednom procesu.

"U svakom poslu koji je zasnovan na ovoj vrsti takmičenja, oni koji daju najbolje ponude u finalnom ishodištu su i najbolji. Međutim, u ovom poslu nije neophodno da imamo jednog pobjednika, ne radi se o privatizaciji", objasnio je Kavarić.

Teorijski je moguće da, kako je dodao, svi koji su aplicirali na tender dobiju ugovore o koncesiji.

"Upravo to i pokušavamo - da što više relevantnih globalnih kompanija uključimo u ovaj proces, zato on uzima malo više vremena nego što bismo željeli", kazao je Kavarić.

Kada je riječ o dinamici realizovanja projekta podmorskog energetskog kabla između Crne Gore i Italije, Kavarić je kazao da proces odmiče jako dobro, do tog nivoa da je Terna već položila preko 100 kilometara kabla sa italijanske strane Jadrana.

"Mogu da potvrdim da se ovaj mega projekat realizuje jako dobrom dinamikom i sa naše strane, pri čemu imamo puno razloga za optimizam", smatra Kavarić.

Bonus video: