Ivanović: Razmjena poljoprivrednih proizvoda veća 12,5 odsto

"Uvozimo preko 23 miliona eura mlijeka i mliječnih proizvoda, pri čemu je to dominantno mlijeko u tetrapaku"
0 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Petar Ivanović, Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Ažurirano: 16.04.2015. 17:34h

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini iznosila je 583 miliona eura, što je 12,5 odsto više nego u 2013, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

On je kazao da je ukupan uvoz poljoprivrednih proizvoda veći 6,2 odsto ili 28 miliona eura, a izvoz 58,7 odsto ili 36,7 miliona eura.

"Povećana je pokrivrenost uvoza izvozom i u prošloj godini iznosila je 20,55 odsto, dok se od 2006. do 2013. godine obično kretala između 12 i 13 odsto”, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade, koja je usvojila Informaciju o spoljnotrgovinskoj razmjeni poljoprivrednih proizvoda u prošloj godini.

On je naveo da je interesantno da je u prošloj godini povećana pokrivenost uvoza izvozom drvnim prerađevinama i samim drvetom na 97,4 odsto.

"Ukupan uvoz drveta porastao je 1,7 miliona eura ili 7,6 odsto, dok je izvoz povećan 5,5 miliona ili 29,8 odsto", dodao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, na šest grupa proizvoda otpada gotovo 50 odsto ukupnog uvoza poljoprivrednih proizvoda, u kojima dominantno mjesto zauzima svježe, rashlađeno i smrznuto meso.

"Od ukupnog uvoza koji je nešto malo jači od 480 miliona, 103 miliona se odnosi na inpute koje uvozimo, a koje prerađujemo u Crnoj Gori", precizirao je Ivanović.

On je objasnio da prerađivački sektor uvozi to meso jer njegovom preradom dobija finalni proizvod koji se prodaje uglavnom u Crnoj Gori, što je takozvani tihi izvoz kroz turizam.

"Statistika ne obuhvata, za sada, koliki dio uvezenih poljoprivrednih proizvoda, koji su na nivou sirovina, a prerađuju se ovdje, se realizuje kroz turizam", rekao je Ivanović.

On tvrdi da nije tačna informacija koja se čuje da Crna Gora uvozi oko 40 miliona eura vode, već je u prošloj godini uvezeno ispod sedam miliona eura.

Na sjednici Vlade, kako je dodao, zaključeno je da će uraditi poseban dokument za koji će biti zaduženo Ministarstvo poljoprivrede, a realizovaće se u saradnji sa Ministarstvom turizma i Investiciono-razvojnim fondom (IRF) kako da se uvežu prioritetni projekti u oblasti agroindustrije u onim sektorima gdje je moguće uraditi postepenu supstituciju uvoza sa domaćom proizvodnjom ili ići ka stvaranju proizvoda sa kojima se može ići ka izvozu.

"Uvozimo preko 23 miliona eura mlijeka i mliječnih proizvoda, pri čemu je to dominantno mlijeko u tetrapaku. Takođe, 30 odsto od tog iznosa se odnosi na uvoz sireva čija je prosječna cijena od 3,25 i 3,75 eura po kilogramu što znači da će domaća proizvodnja sira morati da obara troškove da bi bila konkurentna", smatra Ivanović.

Na pitanje šta se trenutno dešava sa kreditom koji se odnosi na Abu Dabi Fond za razvoj, Ivanović je odgovorio da su obnovili komunikaciju i da razgovaraju o kreditu.

"Čvrsto vjerujem da ćemo do kraja završiti taj posao", dodao je Ivanović.

On je podsjetio da je Vlada donijela odluku i zadužila dvojicu ljudi da potpišu ugovor i da je tačno da do toga nije došlo, a tačno je da se desilo u međuvremenu još ponešto istom investitoru iz iste zemlje.

"Njihovo razmišljanje je bilo takvo da možda postoje realne osnove da kao investitori nijesu dobro došli u Crnu Goru i niko nema želju da dolazi tamo gdje nije dobrodošao”, ocijenio je Ivanović.

Na pitanje da li to što je raskinut ugovor sa Arapima oko Kraljičine plaže može uticati na bilo koji način da se ne završe pregovori sa kreditom Abu Dabi Fonda, Ivanović je odgovorio da je sve što se dešava u svijetu investicija međusobno jako povezano.

"Postoji mogućnost da je odluka o dovođenju u pitanje jednog projekta lančano povukla i ostale projekte. Ali pokušavamo ono što možemo da izguramo započete poslove po resorima", rekao je Ivanović.

On je ponovio da u tom kreditu vidi priliku za dugoročnu priliku za razvoj, ne samo primarne proizvodnje, već i agroindustrije.

Bonus video: