Bojanović: Riješite situaciju u Boksitima do 21. aprila

Za Rudnik je zainteresovan Uniprom, firma Veselina Pejovića, međutim oni još uvijek nijesu dostavili ponudu, dok je Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, ranije izjavio da se njegova firma neće prijaviti na oglas.
71 pregleda 0 komentar(a)
Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.04.2015. 12:22h

Radnici nikšićkih Rudnika boksita poručili su sa današnjeg zbora upozorenja da će se boriti svim sredstvima da se do 21.aprila riješi situacija u toj kompaniji a njih 312 ne završi na Biro rada.

„Poručujemo nadležnim institucijama da se neće igrati sa radnicima Boksita. Neće nas poslati na Biro. Borićemo se svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima, a oni moraju ispoštovati pravo svih zaposlenih na rad i zarade kako bi prehranili sebe i svoje porodice. Zato nadležne institucije angažujte se do 21.da riješite situaciju u Boksitima da je mi ne bi rješavali na način kako to rudari rade“, poručio je Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

On je podsjetio da su prije devet mjeseci našli investitora, nikšićku firmu Neksan, ali pošto prodaja nije uspjela sa tom kompanijom potpisan je tromjesečni ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, koji je nakon isteka produžen još tri mjeseca i ističe 20.aprila.

„Neksan je bio spreman da za određeni iznos kupi Rudnik, ali izgleda da mnogima iz vlasti to ne odgovara pa su zato raspisali tender. Međutim, situacija se iskomplikovala do te mjere da smo morali da se okupimo“, kazao je Bojanović.

Novim oglasom, koji ističe 20.aprila, imovina nikšićkih Boksita prodaje se po cijeni od 8,55 miliona eura. Za Rudnik je zainteresovan Uniprom, firma Veselina Pejovića, međutim oni još uvijek nijesu dostavili ponudu, dok je Miodrag Davidović, vlasnik Neksana, ranije izjavio da se njegova firma neće prijaviti na oglas.

„Nećemo dozvoliti da 22.aprila završimo na Biro rada, a na koji način ćemo braniti svoja prava znaće se tada. Niko od nadležnih nam do sada nije kazao kako će riješiti situaciju u Boksitima, tako da ne znamo šta se dešava, ali znamo da nećemo na Biro rada“, kazao je Miomir Čolaković, predstavnik Sindikata radnika.

U Rudnicima boksitima je u novembru 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura, a u februaru prošle godine je proglašen bankrot jer niko u zakonskom roku nije dostavio plan reorganizacije preduzeća.

Bonus video: