Za Kombinat gori uslovi nego za ANB

Janko Vučinić (DF) ocijenio je da nije tačna tvrdnja da radnici mogu da biraju između plate i penzije, te da je jedina mogućnost bila da prihvate penzije ispod prosjeka
4 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Kombinat aluminijuma, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 15.04.2015. 19:57h

Stav Vlade da radnici Kombinata aluminijuma treba da se opredijele između penzije i otpremine je selektivan jer isto ne važi za zaposlene u Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) koji treba da se penzionišu. Oni dobijaju penziju prijevremnu i otpremninu.

Uz to, stečajna uprava KAP-a treba da krivično odgovara jer je naknadno dozvolila kupcu Unipromu, u vlasništvuVeselina Pejovića, da plati novac za KAP u ratama, što drugi ponuđači nijesu imali pravo.

To je ocijenila opozicija juče u Skupštini, gdje se raspravljalo o (ne)realizaciji zaključaka zakonodavne vlasti u vezi sa KAP-om od aprila 2013. godine, koje Vlada nije do kraja ispunila.

Opozicija poručuje da se mora poštovati zaključak Skupštine da Vlada iz državnog budžeta isplati otpremnine za 420 bivših radnika KAP-a koji su otišli u prijevremenu penziju. Za to je potrebno oko 5,5 miliona eura.

DPS je ocijenio da je Vlada ispunila sve što je mogla, dok SDP nije učestvovao u raspravi.

Skupština je usvojila nove zaključke skupštinskog Odbora za ekonomiju kojima je ponovo traženo da se isplate obaveze prema radnicima i da Odbor organizuje kontrolno saslušanje stečajnog upravnika KAP-a Veselina Perišića i ministra ekonomije Vladimira Kavarića, pošto stečaj još nije završen. To je urađeno na predlog predsjednika Odbora Aleksandra Damjanovića (SNP).

Kavarić je ponovio da do zaključenja stečaja KAP-u Vlada ima obaveze prema radnicima u skladu sa socijalnim programom, ali da se radnici moraju odlučiti za penziju ili otpremninu, te da ne može jedno i drugo.

“Zašto mogu otpremnine i penzije za radnike ANB-a” pitao je Goran Tuponja (Pozitivna).

Nezavisni poslanik Dritan Abazović pitao je ministra kako može da ne zna koliko je koštao najveći privatizacioni promašaj u Crnoj Gori.

“Ne znam zašto uopšte i dolazite”, kazao je Abazović.

On je pitao čemu zaključci koji su doneseni u vezi sa KAP-om.

“Dokle više sa tim kilometarskim lažima?”, pitao je Abazović na šta je reagovao pomoćnik ministra ekonomije, Dragan Kujović, što je izazvalo kraću verbalnu diskusiju.

Janko Vučinić (DF) ocijenio je da nije tačna tvrdnja da radnici mogu da biraju između plate i penzije, te da je jedina mogućnost bila da prihvate penzije ispod prosjeka.

“Stečajni sudija i stečajni upravnik napravili su krivično djelo zato što Uniprom plaća KAP na rate, dok ostali ponuđači nijesu imali tu mogućnost”, kazao je Nebojša Medojević (DF).

On je istakao da je KAP tema od 200 miliona dolara godišnje i puta 25 godina to je pet milijardi dolara, što je skoro dva bruto domaća proizvoda (BDP).

Filip Vuković (DPS) je rekao da je Vlada ispunila sve zaključke koje je mogla da ispuni.

Poslanici su juče usvojili Zakon o dobrovoljnom finansijskom restrukturiranju i izmjene i dopune Zakona o izvršenju i obezbjeđenju.

Bonus video: