Poreska uprava: Najviše prijava zbog neizdavanja računa

Najviše prijava, tokom izvještajnog perioda, primljeno je iz Podgorice, zatim iz Nikšića, Budve, Bara, Kotora i Herceg Novog, a kada je riječ o sjevernim opštinama, najodgovorniji su bili građani Bijelog Polja
0 komentar(a)
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Poreska uprava Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.04.2015. 14:07h

Poreska uprava je u prvom kvartalu, preko Call centra i sajta Budi odgovoran primila 236 prijava, po osnovu prijavljivanja uočenih nepravilnosti u radu poreskih obaveznika.

“Neizdavanje fiskalnih računa bio je povod za 215 poziva, 12 se odnosilo na prijavu rada bez odobrenja, dok se devet poziva odnosilo na neprijavljivanje i neosiguravanje radnika”, navodi se u saopštenju PU.

Iz PU je saopšteno da je u izvještajnom periodu, Call centar pozvalo 59 osoba, dok je preko sajta Budi odgovoran prijavljeno 177 nepravilnosti.

Najviše prijava, tokom izvještajnog perioda, primljeno je iz Podgorice, zatim iz Nikšića, Budve, Bara, Kotora i Herceg Novog, a kada je riječ o sjevernim opštinama, najodgovorniji su bili građani Bijelog Polja.

“Dežurni telefon PU 19707, pozvalo je 3,94 hiljade osoba, u cilju dobijanja odgovora na pitanja koja se odnose na tumačenje zakonskih propisa iz oblasti poreske politike”, rekli su iz PU.

Tokom izvještajnog perioda, kako se dodaje, nije bilo prijava slučajeva korupcije.

Vlada je odlučila da kampanju Budi odgovoran, koja se realizuje u okviru projekta uključivanja građana u borbu protiv sive ekonomije, produži do kraja godine.

“Građani na ovaj način mogu ukazati na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije preko web sajta, Android i iOS aplikacije Budi odgovoran, kao i pozivanjem Call centara PU i Uprave za inspekcijske poslove”, navodi se u saopštenju.

Projekat Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije sprovodi se u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Bonus video: