PREDSTAVNICI URA UPOZORAVAJU

Građani bi mogli platiti ceh zbog KAP: Vlada radi tajno, Skupština da utvrdi istinu

Mijović je najavio da će Građanski pokret URA narednih dana iznijeti predlog kako da se u najkraćem mogućem roku angažuju nezavisni eksperti i obezbjede potrebna sredstva za njihov rad
62 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Mijović, Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Dejan Mijović, Rade Bojović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.04.2015. 18:54h

Vlada djeluje tajno u dva arbitraža postupka, vrijednih oko 900 miliona eura, koji CEAC vodi protiv države u vezi Kombinata aluminijuma, i informacije daje “na kašičicu”.

Zbog ogromnog uloga i moguće štete, Skupština bi trebalo sve da učini da se angažuju nezavisni eksperti koji bi pomogli da se utvrdi puna istina o nezakonitim radnjama, mogućoj korupciji i šteti za Crnu Goru.

To su na konferenciji za novinare saopštili potpredsjednik URA Rade Bojović i kooordinator te organizacije za ekonomska pitanja Dejan Mijović.

"Nadamo se da su ti sporovi pravno neutemeljeni, ali nas zabrinjava to što su arbitraže odmakle i što nemamo podatke, a Vlada nas ne obavještava dokle je stiglo sa arbitražama", naveo je Bojović.

Zbog Ugovora o poiravnanje sa CEAC-om iz 2009. jedan spor je CEAC Olega Deripske pokreuo u Beču i njegova vrijednost je sa 100 miliona narasla na 300 miliona eura, potencijalne štete.

Drugi spor vrijedan oko 600 miliona ruski vlasnici KAP-a su, zbog kršenja sporazuma između Crne Gore i Kipra (država u kojoj je CEAC registrovan) pokrenuli pred međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova pri Svjetskoj banci.

Prema njegovim saznanjima, Vlada je angažovala dva vještaka i arbitra u procesu pred sudom u Beču, koji su za šest - sedam mjeseci već plaćeni "sa oko 600 hiljada eura".

"Vlada se trudi da ispod tepiha drži niz informacija, a činjenica da se angažovao arbitar govori da postoji realna opasnost da ishod jedne ili druge arbitraže bude nepovoljan za Crnu Goru, dodao je Bojović.

Da bi se izbjegao nepovoljni ishod arbitraža, Dejan Mijović je napomenuo da arbitražnim tribunalima treba predočiti punu istinu “o nezakonitim radnjama CEAC-a i korupciji koja mu je pomogla da ispostavlja lažni račun crnogorskim poreskim obveznicima”.

"Do pune istine se jedino može doći uz pomoć specijalizovanih eksperata i dobrih poznavalaca globalnog poslovanja multinacionalnih kompanija u sektoru aluminijuma, koji bi imali potpunu nezavisnost u radu i pristup raspoloživoj dokumentaciji i donosiocima odluka o KAP-u", kazao je Mijović.

On je dodao da će URA narednih dana iznijeti predlog kako da se u najkraćem roku angažuju nezavisni eksperti i obezbijede sredstva za njihov rad.

"To je nužno ne samo zbog arbitraže već da bi građani konačno saznali ko je kriv za poharu od 800 miliona eura, o kojoj je svjedočio dobro obaviješteni predsjednik parlamenta”, zaključio je Mijović.

Na pitanje "Vijesti" ko će da plati rad nezavisnih eksperata, Mijović je odgovorio da će se o najboljem modelu narednih dana konsultovati sa poslaničkim klubovima u Skupštini.