PRIPREME JADRANSKOG BRODOGRADILIŠTA

Plan za izvoz grita iz Bijele za deset dana

Nakon toga biće raspisan tender za izvođača radova, najavio je izvršni direktor Petar Tušup
63 pregleda 2 komentar(a)
Brodogradilište, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Brodogradilište, Bijela, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 13.04.2015. 16:34h

Plan  takozvanog zbrinjavanja grita iz Jadranskog brodogradilišta Bijela mogao bi da bude donesen u narednih desetak dana.

Iz uprave kompanije “Vijestima” je rečeno da je država u međuvremenu izabrala preduzeće koje će na osnovu postojećeg stanja i izvještaja CETI definisati način zbrinjavanja grita.

“Nakon toga će nadležna državna tijela raspisati tender za izvođača radova”, kazao je Petar Tušup, izvršni direktor Jadranskog brodogradilišta.

Svjetska banka odobrila je Crnoj Gori kredit od oko 50 miliona eura za rješavanje crnih ekoloških tačaka, a Brodogradilište, koje je prioritet, dobiće 12,7 miliona eura. Vlada je već opredijelila 110 hiljada eura za iskop zemljišta na kome je bio stari grit.

Grit koji je 2008. godine kategorizovan kao opasan otpad, biće odložen van Crne Gore, a za izvoz tog grita predviđeno je oko sedam miliona. Prije pet godina Brodogradilište koje je upotrebljavani grit upakovalo u 16.000 jumbo vreća ukupne zapremine 15.000 m3 , je sa splitskom firmom "Lalizas marina" ugovorilo izvoz 60 hiljada tona u Republiku Gvineju, ali “posao” vrijedan 2,5 miliona eura, na kraju nije dobio zeleno svjetlo nadležnih.

“Oko 8.000 tona neopasnog grita nije obuhvaćeno ovim projektom, ali da bismo uopšte dobili kredit za realizaciju ovog projekta, uslov Svjetske banke je bio da Brodogradilište nađe neku alternativu za njegovo odlaganje, tako da je Brodogradilište potpisalo ugovor sa deponijom Možura. To još nije počelo, jer oni moraju da urade dodatne analize kako bi se dokazalo da taj grit može tu da se odlaže", kazala je ranije kontakt menadžerka Svjetske banke za taj projekat Almina Bučan.

Centar za toksikološka ispitivanja trebalo bi i da uradi analizu kontaminiranog zemljišta, koje zauzima 40 odsto lokacije.

Grit je samljevena šljaka koja kao nusprodukt nastaje u procesu prerade željeza. Po svom sastavu grit je amorfna mješavina metalnih oksida i kombinovanovanih silikata (Fe, Zn, Al, Si). Brodogradilište posljednjih godina koristi unaprijeđen tehnološki postupak pjeskarenja, tzv. kombinovanog mokrog pjesarenja, čime su emisije prašine u atmosferu, eliminisane, odnosno višestruko smanjene.

Preporučujemo za Vas