Nastavljaju se pregovori sa Abu Dabi fondom o kreditu od 50 miliona dolara

"Ja ne odustajem tako lako ni od tog, a ni od bilo kojeg drugog projekta koji započnem. Obnovili smo komunikaciju sa Abu Dabi fondom. Napredujemo opet korak po korak, vraćamo se tamo gdje smo bili, ali sam ubijeđen da ćemo ovaj posao dovesti do kraja", kazao je Ivanovi
63 pregleda 2 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.04.2015. 13:02h

Vlada ne odustaje od namjere da nastavi pregovore sa Abu Dabi fondom o kreditu od 50 miliona dolara za podršku poljoprivredi, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović.

"Kao i uvijek kada se radi o nekom dobrom poslu, pojave se ljudi koji moraju da ulože ogroman napor da te dobre poslove na neki način odlože ili pokvare. To je bio slučaj i sa Abu Dabi fondom", rekao je Ivanović Radiju Crne Gore.

Ipak, kako je dodao, bez obzira što je potpisivanje ugovora odloženo, od aranžmana sa Abu Dabi fondom ne odustaje.

"Ja ne odustajem tako lako ni od tog, a ni od bilo kojeg drugog projekta koji započnem. Obnovili smo komunikaciju sa Abu Dabi fondom. Napredujemo opet korak po korak, vraćamo se tamo gdje smo bili, ali sam ubijeđen da ćemo ovaj posao dovesti do kraja", kazao je Ivanović.

On nije mogao tačno da kaže termin za potpisivanje ugovora, jer se radi o više različitih projekata.

Prema njegovim riječima, investitori iz Abu Dabija su iz različitih razloga stekli utisak da nijesu dobro došli u Crnoj Gori, pa su odlučili, makar privremeno, da se povuku.

"Međutim, moja je namjera da što prije za sto vratimo predstavnike Abu Dabi fonda za razvoj, da potpišemo ugovor za koji sam ubijeđen da je prijeko potreban Crnoj Gori", kazao je Ivanović.

On je ponovio da su u avgustu prošle godine dogovoreni uslovi krediti. Rok za vraćanje bio bi 17 godina, kamata 2,5 odsto na godišnjem nivou i grejs period četiri godine.

Time bi se, kako je zaključio, obezbijedilo dovoljno novca za dugoročno finansiranje projekata u poljoprivredi.

Priča o tom kreditu počela je u oktobru 2013. godine. Ivanović je nakon zvanične posjete Abu Dabiju saopštio da je Crnoj Gori na raspolaganju 50 miliona dolara. Taj novac će, kako je tada rekao, biti uložen u povećanje proizvodnje i broja obradivih površina.

Predstavnici Fonda stigli su u junu prošle godine i ponovili da očekuju projekte koji će pored već ugovorenih uslova imati i funkciju podizanja standarda bezbjednosti hrane, otvaranja novih radnih mjesta, kao i smanjenja uvoza.

U februaru ove godine, Vlada je na sjednici odobrila Ivanoviću da potpiše Ugovor o kreditu, ali to se nije desilo.

Bonus video: