Glavni problem brendova sa Balkana nedostatak marketinških strategija

On je naveo primjere prehrambene industrije Kraš, proizvođača bijele tehnike Gorenje, trgovinskog lanca Konzum, automobila Yugo, Elektroindustrije „Končar“, Vegete, Mostarskog mosta
0 komentar(a)
prodavnica, trgovina, Laković, Foto: Arhiva "Vijesti"
prodavnica, trgovina, Laković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.04.2015. 14:01h

Na prostoru jugoistočne Evrope postoje moćni brendovi, a glavni problemi u njihovom brendiranju su nedostatak marketinških strategija, radnog, odnosno operativnog kapitala i njihovo smanjivanje spajanjem i akvizicijom, ocijenio je svjetski stručnjak za brendiranje, Ömer Sengüler.

On je naveo primjere prehrambene industrije Kraš, proizvođača bijele tehnike Gorenje, trgovinskog lanca Konzum, automobila Yugo, Elektroindustrije „Končar“, Vegete, Mostarskog mosta.

„Savjetujem im da porade na strategijama marketinga i brendiranja prije nego što počnu kampanje za odnose s javnošću ili marketinške kampanje“, kazao je Sengüler agenciji Fena.

Sengüler će biti jedan od predavača na 13. PRO.PR konferenciji koja će se od 22. do 25. aprila održati u Malinskoj na Krku.

Sengüler je osnivač agencije za oglašavanje Panel, Magic Outdoor i Mars Production koje je nakon nekog vremena prodao američkom Clear Channel US.

Kao utemeljitelj i direktor agencije Global Magic Brands, pruža usluge savjetovanja na području percepcije brenda, stvaranja globalnih brendova, prodaje, marketinga, upravljanja kupcima, kriznog komuniciranja, vrednovanja i kreiranja koncepcije brendova.

Kao komunikacijski ekspert za brendove radi već 25 godina, a neki od njegovih najvažnijih klijenata su Nokia, Coca-Cola, Pepsi, Bridgestone, Citroen, Ülker, Istikbal, Istanbul 2010 AKB, Golden Lady, Grad Istanbul, Turkish Airlines, Turske željeznice, Waikiki i Fudbalski klub Galatasaray za koje je pružao usluge savjetovanja u području brend arhitekture, marketinške strategije, komunikacionih usluga.

Bonus video: