Budvanskoj rivijeri profit 7,5 miliona

Profit samo prividan, do toga došlo po osnovu pretvaranja prava korišćenja dijela zemljišta od oko šest miliona u vlasništ vo
66 pregleda 0 komentar(a)
Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Slovenska plaža, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 11.04.2015. 17:20h

Većinski državna hotelska grupa Budvanska rivijera poslovnu 2014. godinu završila je neto profitom od 7,46 miliona eura, podatak je iz bilansa uspjeha objavljenog na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV). To je višestruko bolji rezultat u odnosu na godinu ranije, kada je profit prikazan na 575 hiljada eura.

Profit je samo prividan i više predstavlja računovodstvenu kategoriju do koje je došlo po osnovu pretvaranja prava korišćenja dijela zemljišta (vrijednog nešto više od šest miliona eura) u zoni Morskog dobra u pravo svojine te budvanske kompanije, saznaju "Vijesti" nezvanično iz izvora bliskih Budvanskoj rivijeri.

Prošlogodišnji profit zbog toga je, prema podacima iz bilansa uspjeha, porastao zahvaljujući rastu ostalih prihoda kompanije sa 1,06 miliona eura u 2013. na 7,6 miliona eura u 2014. godini.

"Vijesti" nezvanično saznaju da američki vlasnici nijesu zadovoljni poslovnom politikom i planovima hotelske grupe, a posebno činjenicom da se za 2015. godinu, prema biznis planu, očekuje profit svega 60-ak hiljada eura.

Poslovni prihodi budvanske hotelske grupe za godinu su smanjeni sa 16,8 miliona na 15,65 miliona eura, dok su poslovni rashodi smanjeni sa 15,02 miliona na 14,09 miliona eura. Kratkoročne obaveze kompanije za godinu su čak udvostručene sa 7,1 milion na oko 14,4 miliona eura, dok su dugoročne obaveze povećane sa 2,64 miliona na 3,01 milion eura.

Ostvareni profit po osnovu knjiženja imovine odmah je prikazan kao neraspoređena dobit iz prethodnih godina, koja prema podacima iz bilansa stanja sad iznosi ukupno 8,77 miliona eura. Budvanskom kompanijom većinski gazduju predstavnici Vlade i Fond PIO koji posjeduju 41,64 odsto i 12,84 odsto akcija.

Dvije privatne kompanije američkog biznismena Neila Emilfarba: Stratex Hospitality i Stratex Development imaju oko 30 odsto vlasništva koje su tokom prošle godine stekli kupovinom akcija na Monteneberzi.

Bonus video: