Dušku Kneževiću izmakla zemlja u centru Budve

Glavni razlog za odbijanje zahtjeva je to što Knežević nema dokaz da je u postupku privatizacije plaćena tržišna naknada
70 pregleda 24 komentar(a)
Jadranski sajam (Novina)
Jadranski sajam (Novina)
Ažurirano: 11.04.2015. 16:24h

Budvanski katastar odbio je zahtjev kompanije Jadranski sajam, u kojoj je većinski vlasnik biznismen Duško Knežević, da vrijednu državnu imovinu upiše kao vlasništvo te kompanije.

Načelnik budvanskog katastra Marko Bulatović je tu odluku donio prije desetak dana, tako da je Jadranski sajam ostao samo korisnik zemljišta od 22.414 kvadratnih metara, koja se nalazi kod Slovenske plaže.

Cijena zemljišta na toj lokaciji iznosi hiljadu eura po kvadratu, što znači da Knežević potražuje državnu nepokretnu imovinu vrijednu 22.414.000 eura.

Prema rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid, glavni razlog zašto je odbijen novi zahtjev Jadranskog sajma je to što kompanija iz Atlas grupacije nije mogla obezbijediti traženu potvrdu (dokaz) od Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, na čijem čelu je premijer Milo Đukanović, da je u postupku privatizacije za tu nepokretnost plaćena tržišna naknada.

Protiv ovog rješenja Jadranski sajam može podnijeti žalbu Ministarstvu finansija, kao drugostepenom organu.

Deceniju unazad, nekoliko firmi povezanih sa predsjednikom Atlas grupe Duškom Kneževićem, registrovanih u Crnoj Gori i na Kipru, upravo po osnovu ove imovine zaduživale su se u poslovnicama Pireus banke u Londonu i Atini i povukle više od 40 miliona eura kredita.

Zaštitnik imovinsko- pravnih interesa Crne Gore u izjašnjenju od 4. marta prošle godine istakao je da se iz priloženog ugovora i dostavljene dokumentacije ne može utvrditi na koje se parcele odnosi zahtjev i predložio da se on odbije kao neosnovan.

I budvanski Sekretarijat za zaštitu imovine u februaru prošle godine, takođe, se izjasnio da preduzeće nije ispunilo uslov da se upiše kao vlasnik vrijednog zemljišta.

Pošto Jadranski sajam nije dostavio, piše u rješenju načenika budvanskog katastra, traženu potvrdu, a od tada je prošao duži vremenski period, zahtjev je odbijen.

Prema mišljenju stručnjaka iz ove oblasti, Savjet za privatizaciju ne može izdati takvu potvrdu jer ovo zemljište nije moglo ući u dioničarski kapital prilikom transformacije kapitala firme Jadranski sajam 1994. godine, jer je imalo status gradskog građevinskog zemljišta.

U vrijeme transformacije bivšeg društvenog preduzeća u dioničarsko društvo 1994. i privatizacije 1999. godine, predsjednik Upravnog odbora Jadranskog sajma bio je Svetozar Marović, potpredsjednik DPS-a.

Dok se postupak restitucije više budvanskih porodica upravo na ovoj lokaciji odugovlači deceniju, Jadaranski sajam je ovu državnu imovinu unio, kao svoj osnivački kapital, u preduzeće Expo Invest.

Potom ga prenio na Expo Hotel Partner i prodao povezanom preduzeću na Kipru, koje je nakon toga promijenilo ime i sjedište.

Bonus video: