U 2014. PRIOD UDVOSTRUČEN

Prihod od koncesija za kladionice lani iznosio četiri miliona eura

Zakonom o igrama na sreću je propisano da se koncesija za priređivanje kladioničkih igara daje na tri godine, s tim što se, na zahtjev koncesionara, može produžiti za period do dvije godine
70 pregleda 0 komentar(a)
klađenje, kladionica, Foto: Luka Zeković
klađenje, kladionica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.04.2015. 10:09h

Prihod od koncesionih naknada za priređivanje igara na sreću u prošloj godini je iznosio oko 8,28 miliona eura, skoro 50 odsto više nego 2013.

Prema podacima Uprave za igre na sreću, od ukupnog prihoda od koncesija, na kladionice se odnosi oko četiri miliona eura, automate 1,89 miliona, kazina 1,07 miliona, terminale 761,75 hiljada, internet kladionice 264,26 hiljada, lutrijske igre 220,78 hiljada, nagradne igre 31,84 hiljade i tombole 16,4 hiljade eura.

„Primjetan je rast prihoda od terminala u odnosu na prethodnu godinu i to 775,23 odsto jer je klađenje na terminalima omogućeno 2. aprila 2013. godine, shodno dopuni Pravilnika o prostornim i tehničkim uslovima za priređivanje kladioničkih igara. Takođe je primjetan rast prihoda od kazina 105,17 odsto, dok je prihod od lutrijskih igara manji 8,22 odsto, kao i prihod od tombole 4,97 odsto“, navedeno je u izvještaju Uprave za igre na sreću.

Prihod od kladioničkih igara prošle godine je porastao 38,94 odsto, od automata 17,83 odsto, kao i od internet kladionica 79,33 odsto.

Prihod od nagradnih igara takođe je porastao u odnosu na 2013. godinu i to 13,3 odsto. U prošloj godini podnešena su 62 zahtjeva za priređivanje nagradnih igara.

„Svi podnosioci zahtjeva ispunjavali su propisane uslove predviđene zakonom za priređivanje nagradne igre“, naveli su iz Uprave.

Tokom prošle godine podnešena su ukupno 504 zahtjeva i obavještenja za priređivanje posebnih igara na sreću. U Crnoj Gori je na kraju prošle godine 30 privrednih društava priređivalo posebne igre na sreću na automatima. Aktivnih automat klubova bilo je 125.

Zakonom o igrama na sreću je propisano da se koncesija za priređivanje kladioničkih igara daje na tri godine, s tim što se, na zahtjev koncesionara, može produžiti za period do dvije godine. U Crnoj Gori je na kraju prošle godine 17 privrednih društava priređivalo kladioničke igre u 510 kladionica – uplatnih mjesta.

Na kraju prošle godine jedno privredno društvo, Vezuv (Betting Volcano), je priređivalo kladioničke igre putem terminala na 101 lokaciji.

Za priređivanje posebnih igara na sreću u kazinu prošle godine nije bilo interesovanja pa nije dodjeljena nijedna nova koncesija. Inače u Crnoj Gori četiri privredna društva priređuju posebne igre na sreću, u šest kazina, od čega su četiri u Budvi, a po jedan u Baru i Podgorici.

U Crnoj Gori je na kraju prošle godine deset privrednih društava priređivalo lutrijske igre na sreću – tombolu zatvorenog tipa.

Kada su u pitanju lutrijske igre na sreću, osim tombole zatvorenog tipa, njih shodno Zakonu o igrama na sreću u Crnoj Gori može priređivati samo jedno privredno društvo a to je Lutrija Crne Gore, koja na osnovu koncesije dodijeljene 1996. godine i njenog produženja 2012, priređuje ovu vrstu igara na sreću.

Preporučujemo za Vas