Usvojeni zaključci o Solani: "Neko je još iz Vlade morao biti tu, ali i to se dešava"

Predsatvnica evropskih parlamentaraca Aneliz Dods kazala je da nije važno samo solanu zaštiti zbog ptica već i očuvati proizvodnju soli zbog lokalnog stanovništva
3 komentar(a)
ulcinj, solana, Foto: Samir Adrović
ulcinj, solana, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 09.04.2015. 17:57h

Predstavnici Opštine, ministarstva, stečajne uprave i civilnog sektora u prisustvu delegacije evropskih parlamentaraca i ambasadora, danas su u Otrantu usvojili zaključke o solani Bajo Sekulić o čemu su dan ranije razgovarali u Podgorici.

Predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka kazao je da sada treba sprovesti u djelo sve što je dogovoreno.

"Lokalna uprava želi solanu kao zaštićenu zonu sa proizvodnjom. Ukoliko se budemo držali dogovora spasićemo fabriku, u suprotnom neće je biti ali ja sam optimista", kazao je Đeka.

Predsatvnica evropskih parlamentaraca Aneliz Dods kazala je da nije važno samo solanu zaštiti zbog ptica već i očuvati proizvodnju soli zbog lokalnog stanovništva.

Ona je navela da posao parlamentaraca nije da govori Crnoj Gori šta da radi već da prati njen put ka članstvu u EU.

"Zato je jako važno koliko i kako se sprovodi vladavina prava iz poglavlja 23 i 24 kao vrijednosti iz oblasti zaštite životne sredine koje evropsko zakonodavstvo tretira u širokoj formi", kazala je ona.

Ambasadorka Njemačke Gudrun Štajnaker kazala je da su njena zemlja, Francuska i Poljska ulagale ranije u zaštiti eko sistema solane.

"Zato imamo pravo da pitamo Vladu šta radi po pitanju očuvanju zaštite životne sredine u solani", kazala je ona ne krijući razočarenje što sastanku nije prisustvovao niko od viših funkcionera Vlade.

"Trebalo je da budu tu ali i to se dešava", kazala je Štajnaker.

Dvodnevnu konferenciju organizovali su Centar za zaštitu i proučavanje ptica, njemački Euronatur i Opština Ulcinj.

Bonus video: