Premijer razgovarao sa delegacijom Terne

Projekat podmorskog kabla značajan je kao energetska veza Crne Gore i Italije, ali ima i veći značaj povezivanja cijelog regiona sa EU, ocijenjeno je na sastanku
82 pregleda 1 komentar(a)
Đukanović i Del Fante, Foto: Gov.me
Đukanović i Del Fante, Foto: Gov.me
Ažurirano: 09.04.2015. 16:18h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas delegaciju kompanije Terna, koju je predvodio izvršni direktor Mateo del Fante.

Tema sastanka bila je uspješna realizacija projekta podmorskog kabla između Crne Gore i Italije.

Projekat podmorskog kabla značajan je kao energetska veza Crne Gore i Italije, ali ima i veći značaj povezivanja cijelog regiona sa EU, ocijenjeno je na sastanku.

„Planirana dinamika realizacije, njegov regionalni i strateški značaj, pozicionirali su ovaj projekat kao jedini koji se u ovom trenutku realizuje u skladu sa direktivama Evropske unije o infrastrukturnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana sa EU, a koji je važan i sa aspekta ukupne bezbjednosti i razvoja regiona u cjelini“ - kazao je premijer Đukanović.

Predsjednik Vlade istakao je zadovoljstvo partnerskim odnosom kompanije Terna i italijanske države, koja pruža snažnu podršku realizaciji ovog projekta i potvrdio da će sve preuzete obaveze od strane crnogorskog elektro-prenosnog sisteme (CGES) biti ispunjene u roku, do kraja 2016. godine.

„Polaganje prve sekcije kabla od Peskare prema Tivtu u dužini od 140 kilometara potvrđuje posvećenost Terne ovom projektu“ - kazo je je Del Fante i naglasio da će kompletan projekat biti završen u roku i u skladu sa ugovorenim obavezama. Izvršni direktor Terne potvrdio je da je postavljanje podmorskog kabla između dvije države uvršteno na listu zajedničkih projekata za Evropu i biće prezentovan kao projekat od zajedničkog interesa u Evropskoj komisiji.

Sagovornici su se saglasili da realizacija ovog projekta predstavlja odličnu bazu za buduću saradnju i podsticaj za planiranje daljeg razvoja i povezivanja unutar regiona i sa Evropom.

Bonus video: