OSP Nikšić: Zapošljavati domaću radnu snagu

"Zakonom o strancima data je prednost zapošljavanju domaće radne snage, ali je potrebno i nužno obezbijediti uslove da takva prednost zaživi i u praksi", naveo je predsjednik OSP Branko Gardašević u saopštenju
50 pregleda 8 komentar(a)
Branko Gardašević, Foto: Svetlana Mandić
Branko Gardašević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.04.2015. 12:22h

Opštinsko sindikalno povjereništvo (OSP) Nikšić apelovalo je na sve poslodavce da zapošljavaju domaću radnu snagu.

Predsjednik OSP, Branko Gardašević, kazao je da na biroima rada čeka na zaposlenje ogroman broj ljudi, a samo na Birou rada Nikšić njih 4,29 hiljada.

"Zakonom o strancima data je prednost zapošljavanju domaće radne snage, ali je potrebno i nužno obezbijediti uslove da takva prednost zaživi i u praksi", naveo je Gardašević u saopštenju.

On je dodao da je prepreka na tom putu rad na crno.

"Zato je neophodno sprovesti inspekcijski nadzor kojim bi se utvdila legitimnost zapošljavanja strane radne snage kod poslodavaca u Crnoj Gori. Iskustva iz dosadašnje prakse ukazuju na propuste, kao što su rad bez dozvole o boravku i rad na crno", saopštio je Gardašević.

Na osnovu inspekcijskih izvještaja i nalaza, kako je kazao, utvrdila bi se prava slika poštovanja propisa u toj oblasti, pospješilo zapošljavanje domaće radne snage i uvećali prihodi naplatom poreza i doprinosa po osnovu legitimnog radnog odnosa.

"Nađeno stanje bi trebalo biti predmet razmatranja na sjednicama Socijalnog savjeta Crne Gore kako bi se dogovorile konkretne mjere u toj oblasti", naveo je Gardašević.

U tom cilju, kako je saopštio, na osnovu analiza potrebno je obezbijediti dodatno obrazovanje, odnosno usavršavanje osoba koja čekaju na zaposlenje na biroima rada Crne Gore, radi sticanja potrebnih referenci koje zahtijeva tržište rada.

Bonus video: