Uniprom zainteresovan za kupovinu nikšićkih Boksita

Imovina Boksita se novim oglasom, koji je otvoren do 20. aprila, prodaje po početnoj cijeni od 8,55 miliona eura
101 pregleda 7 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 08.04.2015. 14:16h

„Vijestima“ je iz firme Uniprom potvrđeno da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu imovine nikšićkih Boksita ali da povodom toga ne žele da daju nikakve izjave.

Imovina Boksita se novim oglasom, koji je otvoren do 20. aprila, prodaje po početnoj cijeni od 8,55 miliona eura što je za 950 hiljada eura niže nego na prethodnom tenderu.

„Nas u ovom trenutku ne interesuje ko će biti budući vlasnik Boksita već samo radnici i šta će sa njima da bude. Poručili bi nadležnim institucijama i Privrednom sudu da onaj ko se pojavi mora da dostavi bolju ponudu nego što nudi firma Neksan koja nam je ponudila sve ono što je u interesu radnika i opstanka Boksita“, kazao je Borisav Bojanović, predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

Neksan sa Boksitima ima ugovor o poslovno tehničkoj saradnji do 20.aprila,. Vlasnik te kompanije Miodrag Davidović je 13.marta dostavio ponudu o kupovini imovine Boksita neposrednom pogodbom, ali je četiri dana nakon toga stečajna uprava raspisala novi oglas o prodaji Rudnika. Davidović je kazao da se njegova kompanija neće prijaviti na novi oglas.

„Bilo da je u pitanju Uniprom ili neko drugi prije kupovine Boksita moraće da obavi razgovor sa sindikatima. Država je odgovorna za situaciju u Boksitima. Tražimo da nam se poveže radni staž na obračunate zarade jer smo mi te zarade primili. a ne na 193 eura. To sigurno nećemo dozvoliti pa neka nam se staž uplati od prodaje imovine Boksita ili neka uplati država koja je isklučivi krivac za ovu situaciju u Boksitima“, kazao je Bojanović.

Sindikati 16.aprila ispred upravne zgrade organizuju okupljanje kao znak upozorenja da se situacija u Boksitima mora riješiti jer ne žele da nakon isteka ugovora sa Neksanom završe na Biro rada.

Vlasnik Uniproma, Veselin Pejović, bi kupovinom Boksita obezbijedio neophodnu sirovinu podgoričkom Kombinatu aluminijima, firmi kojom upravlja skoro godinu na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji. KAP je Unipromu prodat za 28 miliona eura, a Pejović je do sada platio 14 miliona. Do prije desetak godina iz Rudnika je oko 80 odsto boksita išlo za KAP, ali je nakon zatvranja Glinice prestala isporuka rude.

U Boksitima je 19. novembra 2013.godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura. Pošto niko nije dostavio plan reorganizacije kompanije u februaru prošle godine proglašen je bankrot.

Bonus video: