O KAP-u na Odboru za ekonomiju: Opozicionari bez odgovora

Koliko je država uložila novca u KAP, a koliko izgubila? Da li je navodno izgubljenih 800 miliona tačna informacija ili se radi o više novca? To su samo neka od pitanja, koja su opozicionari danas postavili ministru ekonomije Vladimiru Kavariću, posto je maticni odbor razmatrao koliko je zakljucaka parlamenta u vezi sa tom kompanijom, realizovano.
3 komentar(a)
Odbor za ekonomiju
Odbor za ekonomiju
Ažurirano: 07.04.2015. 17:25h

Podgorički Kombinat aluminijuma i dalje je nepresušni izvor trvenja vlasti i opozicije. Takva atmosfera vladala je i danas na Odboru za ekonomiju, na kojem se raspravljalo o tome koliko su se poštovali zaključci parlamenta o Kombinatu aluminijuma.

Ministar ekonomije Vladmir Kavaric na većinu pitanja poslanika opozicije nije dao konkretne odgovore, ali je ponovio da je u KAP-u očuvana proizvodnja i da vise nije teret za državu.

S druge strane za opoziciju KAP je crna rupa Crne Gore, koja je do sada progutala više od 800 miliona eura, i zbog koje će nekada neko morati da odgovara. Parlamant, će na ovu temu, raspravljati naredne sedmice.

„Koliko je novca otišlo niz vjetar, a koji su platili građani Crne Gore. Onda me interesuje trenutno stanje u KAP-u , čiji je KAP, ko rukovodi KAPom, , koliko je plaćeno do sada za KAP, Imate li vi informaciju koliko novca je otišlo niz vjetar? Kakvo je trenutno stanje u KAP-u”, pitao je Janko Vučinić, poslanik Demokratskog fronta.

„Da li se prilikom privatizacije KAP-a i sklapanja ugovora o poravnjanju i svemu drugom radilo o korupciji ili neznanju“, pitanje je Miluina Đukanovića iz DF-a.

Većina ovih pitanja ostala je bez odgovora,. Za ministra ekonomije trenutno je najvažnije da drazva vise ne pomaze KAPu

„Zaista sam očekivao da ćemo čuti više , da kažemo, izraza zadovoljstva, zbog situacije da danas u KAPu radi više od 560 ljudi, i da KAP plaća sve svoje račune , a znamo svi koliko je ljudi u crnogorskom parlamentu bilo skeptično sa toga aspekta“, kazao je Kavarić.

Opozicija je bila ljuta i zbog ignorantskog stava Vlade prema zaključcima Skupštine.Lider SNP Srđan Milić kaže, da kada Vlada uputI neki zahtjev prema skupštini,onda se u tom domu dobro razmisli i da odgovor.

„Ovdje imamo onu najgoru varijantu, kada se tiče ovih zaključaka, a to je da Vlada ili nema mišljenje, ili nije nadležna , a u svojoj suštini ne sporovodi zaključke skupštine CG. Potpuno je logično da se vlada CG izjasni povodom ovIh zaključaka, i da kaže, ne prihvatamo ovo ne prihvatamo ovo, sve to ostalo“, rekao je lider SNP-a Srđan Milić.

„Gospodine Kavariću, vi ste ministar u vladi, koja je potpuno igonorisala zaključke skupštine“, kazao je Goran Tuponja iz Pozitivne.

"Poslednji put kada smo raspravljali u parlamentu na ovom odboru , mislio sam da je tada i zaključena rasprava na ovu temu , jer se u međuvremenunije ništa novo desilo niti se moglo desiti, imajući u vidu status u kome se nalazi KAP“, odgovorio je Kavarić.

A skupštinski zaključci o KAP-u, bili su upućeni i ministarstvu rada i socijalnog staranja i finansija. Iz tih vladinih resora poslanicima su proslijedjena pisma, u kojima se navodi, da oni nijesu nadležni za pitanja koja su im postavljena. Plenum će inače o realizaciji zaključaka Skupštine u vezi sa KAP-om raspravljati 14. aprila.

Bonus video: