Jelić: Naši radnici se neutemeljeno ocjenjuju nesposobnim, neznavenim i neradnim

“Turističku sezonu treba svi u Crnoj Gori da vidimo kao svoju šansu, da joj se svi radujemo, jer ćemo naći posao, pokrenuti neki biznis, prodati neke proizvode, ostvariti zaradu”, saopštila je Jelić
54 pregleda 8 komentar(a)
Vukica Jelić, Foto: Savo Prelević
Vukica Jelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.04.2015. 13:42h

Zakon o strancima vrlo korektno uređuje oblast boravka, kretanja i rada stranaca u Crnoj Gori i nema razloga za odlaganje njegove primjene, saopštila je direktor Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG), Vukica Jelić.

Ona je kazala da insistiranje jednog dijela poslodavaca da se nastavi nesmetano i nekontrolisano zapošljavanje stranaca samo potvrđuje neophodnost primjene novog Zakona o strancima.

“Zakon nije donesen iznenada. Njegova primjena najavljivana je još u junu prošle godine, zatim u januaru ove i konačno je stupio na snagu 1. aprila”, navela je Jelić u saopštenju.

Iz ZZZCG su reagovali na zahtjeve poslodavaca, koji su, u ponedjeljak na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori (PKCG), zatražili da se odloži primjena člana Zakona, koji se odnosi na pribavljanje prethodne potvrde od Zavoda, kao uslov angažovanja stranaca.

Jelić je dodala da je bila organizovana i javna rasprava i da su poslodavci imali svoje predstavnike u timu za izradu zakona.

“Poslodavci neutemeljeno ocjenjuju naše radnike, nesposobnim, neznavenim i neradnim, a pri tom konstatuju da već 15 i više godina angažuju strance, što znači da nijesu ni dali priliku domaćim radnicima da kod njih budu angažovani”, tvrdi Jelić.

Ona je objasnila da je jasno da Zakon nije zabranio zapošljavanje stranaca, već samo uredio da se poslovi prioritetno ponude domaćim radnicima.

“U slučajevima kada nema traženih profila omogućeno je zapošljavanje stranaca”, rekla je Jelić.

Prema njenim riječima, turistički radnici razumiju da je nemoguća izgradnja države kao kvalitetne turističke destinacije, bez zapošljavanja domaćih radnika.

“Turističku sezonu treba svi u Crnoj Gori da vidimo kao svoju šansu, da joj se svi radujemo, jer ćemo naći posao, pokrenuti neki biznis, prodati neke proizvode, ostvariti zaradu”, saopštila je Jelić.

Ona je navela da je na evidencijama Zavoda veliki broj radnika koji su osposobljeni i imaju znanja potrebna turističkoj privredi.

“Svake godine mnogo je više zainteresovanih i pripremljenih radnika za sezonu nego što uspijemo da ih povežemo sa poslodavcima”, rekla je Jelić.

Ona je pozvala poslodavce da planiraju svoje potrebe i da u saradnji sa Zavodom kroz osposobljavanje i edukaciju stvore nedostajući kadar.

“Kada su u pitanju pomoćni poslovi, pozivamo poslodavce da daju šansu mladima, koji su veoma motivisani i veliki broj njih hoće da radi”, kazala je Jelić.

Ona je precizirala da je na evidenciji Zavoda ima više od deset hiljada mladih, više od 20 hiljada studenata i oko osam hiljada maturanata, što je, kako je ocijenila, prilično veliki potencijal.

Bonus video: